Ripdeal: OM eist zeven jaar cel voor schietpartij in Woerdense woning

Ripdeal: OM eist zeven jaar cel voor schietpartij in Woerdense woning

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Utrecht zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen de 31-jarige S.Y. uit Oudheusden. Hij wordt ervan verdacht in de nacht van 16 november 2022 een man uit Woerden in zijn woning te hebben beschoten en te hebben beroofd van een partij drugs. Het inmiddels 60-jarige slachtoffer raakte daarbij zwaargewond aan zijn benen.

Ripdeal

Uit het politieonderzoek blijkt dat er rond 02.20 die nacht in Woerden een ripdeal heeft plaatsgevonden. Dat is onder meer gebaseerd op getuigenverklaringen die zien dat een auto voor de woning aan de Leidsestraatweg parkeert met de geopende achterklep richting de voordeur.

De getuigen horen harde knallen en zien mannen met bivakmutsen dozen vanuit de woning naar de auto verplaatsen. Dit ondersteunt de verklaring van het slachtoffer die stelt dat hij overvallen en beschoten is in zijn woning. Ook onderzoek naar afgeluisterde communicatie van verdachte en slachtoffer ondersteunt het scenario van een ripdeal. Zowel de verdachte als het 60-jarige slachtoffer waren actief in de drugshandel.

Dna

Dat S.Y. de schutter is, blijkt volgens de officier van justitie onder meer uit bloedsporen op een klein mesje waarmee het slachtoffer zich geprobeerd heeft te verdedigen tegen de schutter. Het dna in deze bloedsporen matcht met het dna van de verdachte. Het waren ook onder andere deze dna-sporen die ervoor zorgden dat de verdachte in beeld kwam en in februari 2023 kon worden aangehouden.

De vermeende schutter heeft later verklaard dat juist hijzelf slachtoffer was en de betreffende nacht gegijzeld werd in de woning. Dit scenario wordt in de visie van het Openbaar Ministerie niet ondersteund door onderzoeksbevindingen en wordt daarom als onaannemelijk beschouwd.

Het Openbaar Ministerie eist zeven jaar gevangenisstraf tegen S.Y. wegens poging doodslag en diefstal met geweld. De officier van justitie zegt daarover:

‘Het gemak waarmee het wapen is gebruikt, is ernstig te noemen. Het OM neemt het verdachte ook erg kwalijk dat hij geen enkele verantwoordelijkheid heeft genomen voor hetgeen er op die 16e november is gebeurd. Verdachte heeft het slachtoffer voor oud vuil achter gelaten, de dozen meegenomen en is gevlucht.’

Slachtoffer ook veroordeeld

Het slachtoffer in deze zaak is de bewuste avond aangehouden voor grootschalig drugsbezit. Omdat dat onderzoek eerder klaar was, heeft deze zaak al op zitting gestaan. De rechtbank heeft hem op 30 mei 2023 hiervoor veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens het bezit van ruim 26,5 kilo hasj, ruim 37 kilo mdma en ruim 600 gram speed.

De man is eerder veroordeeld voor drugsdelicten en kreeg jaren geleden nog 2,5 jaar celstraf in een soortgelijke zaak.