Rob Z. wil deal met OM: grote gevolgen

Rob Z., vorig jaar mei door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar in de zaak Yellowstone, wil volledig openheid van zaken geven. Over deze zaak, maar ook over andere "interessante" zaken. Dat staat deze week in Panorama, waarin Z. zegt dat zijn biecht grote gevolgen kan hebben voor enkele medeverdachten, waaronder Emile Ratelband en ex-misdaadjournalist Koen Scharrenberg.

(Foto: Panorama)

Het proces Yellowstone draait om onder meer oplichting, witwassen en een poging tot liquidatie. In totaal stonden twaalf verdachten terecht, vier van hen werden in mei 2013 door de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken.

Praten

Rob Z. wordt door justitie en de rechtbank gezien als de leider van de groep. Zo hebben medeverdachten ook over hem verklaard en dat zit Z. op z'n zachtst gezegd niet lekker. Hij heeft nu naar eigen zeggen de keuze om twintig jaar in de cel te zitten of om openheid van zaken te geven. In dat laatste geval komen de medeverdachten er slecht vanaf. Maar Z. zegt ook over andere zaken te willen praten met justitie.

Onopgeloste zaken

'Ik weet een hoop dingen. De politie is al jarenlang bezig om te kijken hoe ze die motorclubs onderuit kunnen trekken. Of een paar onopgeloste moorden, de wapenhandel, noem maar op. Ik heb daar de mogelijkheden toe omdat ik er bovenop heb gezeten. Dat heeft ook met Koen Scharrenberg, Emile Ratelband, Edwin T. en iemand van Satudarah te maken. En met tal van andere topcriminelen die op het verlanglijstje van justitie staan en met wie ik heb samengewerkt in de loop der jaren. Het gaat om notarissen, personen in de bovenwereld, over iedereen ga ik praten als ik een goede deal kan maken', aldus Z. deze week in Panorama.

"Collateral damage"

Vervolgens zegt Z.: 'Ik weet dat als ik begin te praten, ik geen dingen weg kan laten. Dan kan ik niet zeggen: Die ga ik sparen en die niet. Ik realiseer me dat daarmee een hoop collateral damage ontstaat. Mensen die mij niets verkeerds hebben gedaan, of die ik zelfs aardig vind, maar die gaan wel mee ten onder. Koen kan rekenen op een jaartje of vijftien. Emile Ratelband op een jaar of vijf, Edwin T. op vijftien jaar en Sander S., die eigenlijk slachtoffer en een beetje dader is in deze affaire, ook een paar jaar, want hij heeft wel degelijk ingestemd met moord. Maar er is ook nog een aantal topcriminelen, joego- én poldermaffia, dat ik in mijn portefeuille heb.'

Koen bekent

In het verhaal in Panorama beschijft journalist Bas van Hout gesprekken tussen Rob Z. en voormalig Panorama-verslaggever Koen Scharrenberg in de PI in Almere. Z. zegt in die gesprekken dat hij het als een "mes in de rug" heeft ervaren dat Scharrenberg en de andere verdachten tegen Z. hebben verklaard. Scharrenberg zegt op zijn beurt flink onder druk te zijn gezet door justitie. Na lange gesprekken, waarin Scharrenberg ook zijn aandeel bekent, eindigen de twee door te zeggen dat ze in hoger beroep openheid van zaken geven.

De vraag is of Rob Z. dan ook niet een deal met justitie heeft gesloten over de andere zaken waarover hij spreekt.

Ratelband

Emile Ratelband werd vrijgesproken in dit proces. Er was een poging tot brandstichting gedaan in zijn huis in het Gelderse Huissen. Volgens Z. heeft Ratelband hem benaderd om dat te "regelen". Z. in Panorama: 'De aanslag op het huis van Emile Ratelband hebben we gepleegd in overleg met Emile. Emile wilde zijn villa affikken om de verzekering op te lichten. Ik kon dat organiseren, brandbom en de bommenleggers. Dat ging gewoon om geld, heel veel geld. Veel voor ons, weinig voor Emile, hahaha! Want even voor de duidelijkheid: die zouden we uiteindelijk zijn centjes hebben afgepakt. Ik had hem een klein beetje geld laten houden. Een tonnetje of zo. Je moet iemand niet alles afpakken. Dat is niet goed. Maar uiteindelijk pak je de bedrieger zélf. Zíj doen een crimineel voorstel om daar geld aan te verdienen en wij pakken ze dat uiteindelijk af.'

In Panorama het hele verhaal.