Roemeense verdachten stuntroof vrijgelaten

De rechtbank in Zwolle heeft de voorlopige hechtenis van vijf Roemeense mannen geschorst in afwachting van hun berechting in maart volgend jaar. De vijf worden verdacht van spectaculaire overvallen op rijdende vrachtwagens. De Roemenen werd in juli van dit jaar gearresteerd op een vakantiepark in Otterloo. 

In hun vakantiehuisje en in een voor de deur geparkeerde bestelbus werd de buit gevonden van een stuntroof die een paar dagen eerder was gepleegd op de A73 tussen Venray en Venlo. Het ging om 960 hagelnieuwe iPhones met een geschatte waarde van een half miljoen euro.

James Bond-achtig

De lading van de vrachtwagen op de A73 werd op een James Bond-achtige wijze gestolen. Met een speciaal geprepareerde volgauto gingen de de dieven vlak achter de vrachtwagen rijden, vaak met bijna honderd kilometer per uur. Vervolgens klommen twee bendeleden uit het dak van de volgauto en klommen ze naar de motorkap waar een speciale antislip=laag op was aangebracht. Daar maakten ze met een slijptol de laaddeur van de vrachtwagen open. Vervolgens werd de dure goederen overgeladen in de volgauto. Andere bendeleden hielden met verschillende auto’s ander verkeer op afstand.

Tip

De verdachten werden aangehouden na een tip. Justitie denkt dat ze onderdeel uitmaken van een grotere bende Roemenen in wisselende samenstelling die op deze wijze in meerdere landen in Europa actief is. Dat zou ook verklaren waarom er na de arrestatie van de vijf mannen op de A15 bij Lienden op identieke wijze weer een vrachtwagen werd leeggeroofd.

Bewijs

Volgens de advocaten van de Roemenen is er geen hard bewijs, zoals dna of vingerafdrukken, dat hun cliënten de lading uit de vrachtwagen op de A73 hebben gestolen. Ze zouden zich hooguit schuldig hebben gemaakt aan heling.

Hieronder een video-opname die de Roemeense politie enkele jaren geleden heeft vrij gegeven. Op de videobeelden is te zien hoe de overvallers te werk gaan.