Ron N. spoorloos na verlof

De Bredase Ron N. (45) is in juli niet teruggekeerd van verlof uit de gevangenis en sindsdien spoorloos. Het Openbaar Ministerie heeft dat vrijdag desgevraagd bevestigd aan verschillende media. N. is in 2002 tot 20 jaar cel veroordeeld voor de moord op de tweelingbroers Rob en Eric Driesen in 2001 in Breda. Hij schoot ze dood omdat ze volgens hem verantwoordelijk waren voor een aanslag met een handgranaat, die volgens hem door Willem Holleeder was ingestoken.

Door @Wim van de Pol

Endstra

Ron N. en zijn vriendin overleefden die aanslag maar raakten wel gewond. Het gerucht ging dat deze aanslag was verordonneerd door de Amsterdamse vastgoedhandelaar Wim Endstra. Eric en Rob Driesen beschikten in de jaren negentig plotseling over tientallen miljoenen waarmee ze groot in het vastgoed gingen. Mede-financier was Endstra. Samen met Endstra kochten ze in 1999 fitnesscentrum MegaSport in Breda. Ron N. noemden de Driesens hun 'derde broertje'. 

Soerel

Die sportschool was een verzamelplaats voor bekenden uit het criminele milieu. Dino Soerel, Dick Vrij en ook Amsterdamse Joegoslaven kwamen er langs. Ook Willem Holleeder en Wim Endstra kwamen er op bezoek. Ron N. maakte vroeger deel uit van een groep die bekend stond als de Juliet-bende. De Brabander Ron N. investeerde naar eigen zeggen via Endstra 20 miljoen gulden (9 miljoen euro) in Mega Sport in Breda. Maar het rendement viel zwaar tegen en het ging failliet, net als andere bedrijven van de Driesens. 

Bom

Endstra vertelde N. dat hij nog hooguit de helft van zijn geld kon terugkrijgen. Kort daarna werd zijn woning beschoten en kwam de aanslag met de handgranaat, die was geplaatst in een auto die N. van de Driesen-broers in bruikleen had. Hij vertrouwde de broers Driesen niet meer. Hij bewapende zich en deed geen oog meer dicht, onder invloed van grote hoeveelheden coke. In een cocaïneroes schoot hij de broers op 20 mei 2001 dood in het bijzijn van hun naaste familieleden, waarna hij zich meldde bij de politie. Uit psychiatrische rapporten bleek dat Ron N. de greep op zichzelf kwijt was en aan waandenkbeelden leed.

Aan jouw kant

Willem Holleeder was volgens N. op zijn minst op de hoogte van de aanslag. Ter zitting zei hij: 'Die voerde de opdracht voor Endstra uit. Toen ik hem later verweet dat mijn vriendin naast mij zat, vond Holleeder dat ik niet moest zeuren: "Die bom zat toch aan jouw kant!"' Na de dubbele moord knoopte Wim Endstra een liefdesrelatie aan met Erna Driesen, de weduwe van een van de broers.

Vechtsport

Vanuit de gevangenis zette Ron N. met succes Golden Glory op, een bedrijf dat grote vechtsportgala's organiseert. In hoeverre N. daarbij nu nog betrokken is was onderwerp van discussie.

Of er in de controverse tussen N. en relaties of erven van Endstra over Mega Sport nog rekeningen openstaan is evenmin duidelijk. Mogelijk meent N. nog geld tegoed te hebben van mensen. 

N. was op verlof omdat hij in de laatste fase zat van zijn detentie. Hij heeft nog ruim twee jaar straf tegoed.