Rooie Ron moet half jaar de cel in (UPDATE)

Ron de J., alias Rooie Ron, heeft negen maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, gekregen wegens witwassen. Zijn villa in Vinkeveen is verbeurd verklaard. De rechtbank acht bewezen dat hij het huis verdiende met drugshandel in het begin van de jaren ’90. De J. zegt zich niet druk te maken.

De J. is in de zaak vrijgesproken van afpersing en bedreiging van een Amsterdamse advocaat.

‘Rooie Ron’ kocht in 1995 van de opbrengst uit grootschalige handel in softdrugs een kapitale villa aan de Vinkeveense Plassen. Hij kocht het onroerend goed met toonderaandelen van een Zwitserse bedrijf.

IRT-affaire

De Jong verdiende, net als Mink Kok en Stanley Hillis, begin jaren negentig miljoenen aan importen van softdrugs samen met de informant Kris J. van het toenmalige IRT en justitie denkt dat hij daarmee onder meer de villa in Vinkeveen heeft gekocht. Pas jaren na de afloop van IRT-affaire, waarin twee ministers het veld moesten ruimen omdat zij geen helderheid wisten te verschaffen over de de activitieiten van politie en justitie, rakelde het OM de zaak opnieuw op en werd De J. op de korrel genomen.

De zaak werd grotendeels achter gesloten deuren behandeld.

De J. tegen Crimesite:

Ik blijf wonen waar ik woon. Er is niks aan de hand, ik ga in hoger beroep. Ze moeten hun eigen panden maar verbeurd verklaren. Ze hebben zelf meer dan 400 miljoen witgewassen. Het echte vuurwerk komt in hoger beroep op tafel. Dan komt het geheime gedeelte van het dossier.

Beslag

In 2007 werd door het OM beslag gelegd op de villa, nadat De J. de Belastingdienst had laten weten gebruik te willen maken van de “inkeerregeling”. Dat houdt in dat iemand alsnog belasting wil betalen over verdiensten.

Ron de J. werd enige jaren later vervolgd wegens opzettelijk witwassen van de aandelen van de Zwitserse vennootschap en van het onroerend goed in Vinkeveen.

Teeven

Ron de J. is ook degene die val van voormalig staatssecretaris Teeven aanzwengelde. Hij stond aan de basis ervan. De onthullingen kwamen in een stroomversnelling nadat misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink staatsgeheime stukken aan Nieuwsuur journalist Bas Haan verstrekte en Ron de J. cruciale details over de deal deelde. In het boek over de Teeven-deal wordt de rol van Ron de J. ook bevestigd. De J. sprak er zelfs over met premier Rutte.

Alle berichten over Rooie Ron