855 kilo cocaïne in Surinaamse containerhaven (UPDATE 2)

De drugs die afgelopen vrijdag in Suriname werd onderschept, was onderweg naar Zeebrugge. In een container op het terrein van de Jules Sedney-haven in Suriname werd 855 kilo cocaïne gevonden. De drugs zat verstopt aan de bovenzijde van een vriescontainer.

De container was in principe voorzien van een dubbele bovenzijde waardoor het mogelijk was om de drug tussen de originele en de valse bovenzijde te verstoppen. In eerdere berichten in Surinaamse media was er sprake van ruim 1.000 kilo.

De vondst werd gedaan door de Narcotica Brigade, in samenwerking met de Port Controle Unit van de Jules Sedney Haven, de Narcotic Intelligence Unit en de Honden Brigade.

In verband met het onderzoek naar de zaak is de 25-jarige Marlon T. aangehouden en in verzekering gesteld.

Update 2

Volgens Bob Van Den Berghe, de directeur van het Container Control Programme van de VN, was de bestemming van de container Zeebrugge in België. Kleinere zeehavens in Nederland en België worden steeds vaker gebruikt in smokkelroutes, omdat de controles in Antwerpen en Rotterdam de laatste jaren zijn opgevoerd, zo meldde Crimesite onlangs. Ook Gent en Vlissingen hebben in toenemende mate te maken met smokkel.

Update 3

Volgens de Surinaamse nieuwssite DWT Online zijn er nog twee aanhoudingen verricht in de zaak. In totaal zitten er nu drie mensen vast.