Ruim 14 jaar celstraf voor Sjonnie W.

De rechtbank in Amsterdam heeft Sjonnie W. (46) veroordeeld tot 14 jaar en vijf maanden celstraf en tbs met dwangverpleging voor doodslag op de Roemeense Mirela Mos (30) in 2004. W. werd wegens onvoldoende bewijs vrijgesproken van de moord op Monique Roossien (26) in 2003 en de moord en het verdwijnen van het lichaam van Sabrina Oosterbeek (30) in 2017.

Eis 20 jaar

Het OM eiste in juni 20 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging tegen de Amsterdamse huisschilder Sjonnie W. voor betrokkenheid bij de dood van de drie prostituees. De rechtbank rekent W. de dood van Mirela Mos zwaar aan. Ze bleek ernstig mishandeld en door verstikking om het leven te zijn gekomen. Haar in stukken gezaagde lichaam werd in 2004 in zestien vuilniszakken teruggevonden in Amsterdam-Zuidoost. Op de knoop van één van de vuilniszakken werd in 2016 (door nieuwe forensische technieken) dna van W. gevonden.

Vermiste Sabrina Oosterbeek

In de zaak van de verdwijning van de drugsverslaafde Sabrina Oosterbeek in maart 2017 en de dood van Monique Roossien is er volgens de rechtbank onvoldoende bewijs. De rechtbank vond wel dat er bij W. in de zaak Sabrina Oosterbeek sprake was van ‘bijzonder gedrag’ en ‘opmerkelijke verklaringen’, maar omdat haar lichaam nooit is gevonden en de doodsoorzaak niet kan worden vastgesteld, werd W. vrijgesproken van de moord en verdwijning. Oosterbeek verdween spoorloos nadat ze in de flat van W. in Amsterdam-Zuidoost seks met hem had.

Monique Roossien

Ook in de zaak van de aan heroïne verslaafde Groningse prostituee Monique Roossien is er volgens de rechtbank onvoldoende bewijs. Roossien werd in april 2003 vermoord gevonden langs het IJmeer bij Uitdam. Ze was zwaar toegetakeld. ‘U heeft seks met haar gehad maar we kunnen niet vaststellen of dat in die laatste nacht was omdat ze die met verschillende personen heeft doorgebracht’, zei de rechtbank daarover.

Ontdaan

De nabestaanden van Sabrina Oosterbeek en Monique Roossien reageerden emotioneel op de vrijspraak. ‘Ik begrijp dat dit een onbevredigende en heel pijnlijke uitkomst is van een langlopende strafzaak’, zei de rechter.

Verslavingsproblematiek

Uit verschillende rapportages blijkt dat Sjonnie W. een antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft met trekken van psychopathie en verslavingsproblemen heeft met alcohol en cocaïne. Ook uit het strafblad en uit verschillende getuigenverklaringen in het dossier komt een beeld naar voren van gewelddadig en normoverschrijdend gedrag. De rechtbank ziet een onaanvaardbaar hoog recidiverisico en legt hem daarop tbs met dwangverpleging op.

W. heeft de betrokkenheid in de drie zaken altijd ontkend. Hij voelt zich onterecht veroordeeld voor de moord op Mirela Mos en gaat waarschijnlijk in hoger beroep.