Ruim vijf jaar voor wapenhandel Jan B.

Brabander Jan B. heeft van de rechtbank in Amsterdam vijf jaar en zeven maanden cel gekregen voor deelname aan een criminele organisatie die in wapens handelde. Vier anderen kregen lagere celstraffen. De rechtbank ziet een verband met wapens die zijn gebruikt bij de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam.

Professioneel

De politie kwam de groep op het spoor in het onderzoek naar de schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in december 2012. Hierbij werden twee personen op straat geliquideerd. Dna op wapens die in het huis van een van de verdachten werden gevonden, leidde naar de nu 39- en 61-jarige verdachten. De groep opereerde in en vanuit Amsterdam, Gilze en Rijen en Turnhout in België. De rechtbank vindt hen ‘professioneel en goed georganiseerd’. Elk groepslid had een specifieke rol. Naast de leider, die coördinerend optrad en alle beslissingen nam, waren er nog een wapenleverancier, een inkoper, een chauffeur en een ondersteunend groepslid. Bij de aanhouding van twee van de mannen werden vele wapens aangetroffen, waaronder automatische geweren en handgranaten. Daarnaast trof de politie dozen vol munitie, tientallen geluidsdempers en een grote hoeveelheid harddrugs aan.

Straffen

De leider van de organisatie kreeg van de rechter een gevangenisstraf van 5 jaar opgelegd. De 66-jarige leverancier kreeg de maximaal mogelijke straf van 5 jaar en 7 maanden. De wapeninkoper en de vaste chauffeur van de groep moeten respectievelijk 4 jaar en 2 jaar (waarvan 6 maanden voorwaardelijk) de gevangenis in. Een 27-jarige Amsterdammer die ondersteunende werkzaamheden verrichtte kreeg een gevangenisstraf van 1 jaar, waarvan 317 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur.

Tegen Jan B. had de officier van justitie negen jaar cel geëist.

Handel tijdens liquidatiegolf

Bij de strafoplegging heeft de rechter mee laten wegen dat in de periode dat de criminele organisatie actief was, Amsterdam werd geteisterd door een golf van liquidaties. Hierbij werden de slachtoffers meestal met vuurwapens in de openbare ruimte doodgeschoten. Hoewel niet is vastgesteld dat de door de mannen geleverde wapens bij liquidaties zijn gebruikt, neemt de rechtbank het de mannen kwalijk dat zij wapens de stad in brachten en daardoor op zijn minst hebben bijgedragen aan de beschikbaarheid van illegale wapens in een periode van liquidaties.