Ruzie tussen jonge en oude leden Duitse Hells Angels

Er is een groot conflict tussen jonge en oude leden van de Duitse Hells Angels uitgebroken. Het conflict is in december op een conferentie in Maagdenburg bijgelegd, maar ondergronds smeult de ruzie nog altijd door. Dat meldt het Duitse blad Spiegel op basis van politierapporten.

De politie vreest dat de situatie in de toekomst alsnog gaat escaleren. De jonge generatie eist een gelijkwaardige positie op ten opzichte van de oudere leden. Die zijn het daar niet mee eens. Het conflict leidde al eens tot een schietpartij in Frankfurt. Daarbij vielen vier gewonden.

Hells Angels snel gegroeid

In december spraken de twee groepen met elkaar op een bijeenkomst van de motorclub. Toen werd er afgesproken dat de jongere leden kunnen integreren, maar wel onder leiding van de oudere generatie. Maar die oplossing is erg fragiel, vrezen criminologen in Spiegel. Een klein meningsverschil kan het conflict doen escaleren.

Een van de oorzaken van het generatieconflict is dat de motorclub de afgelopen jaren snel is gegroeid. Daardoor zijn er veel nieuwe, jonge leden bijgekomen. De prominente Duitse Hells Angel André Sommer erkende dat eerder al. ‘Als je snel groeit, wordt het moeilijker om oude waarden in stand te houden’, zei Sommer toen.

Machtsstrijd

Eerder meldden Duitse media al dat er een machtsstrijd tussen twee prominente Hells Angels was ontstaan. De ene fractie zou bestaan uit voornamelijk Turkse Hells Angels die Neco Arabaci (foto) als leider willen, de andere groep staat achter Walter B., alias “Schnitzel Walter”. Eind 2013 werd Neco Arabaci door de lokale chapters gekozen als leider van de Duitse Hells Angels, maar het was Walter B. die daadwerkelijk de leiding kreeg.

Volgens de politierapporten in handen van Spiegel speelt de generatiekloof binnen de motorclub dus een belangrijke rol in dit conflict. Daar speelt ook mee dat veel jonge leden van Turkse afkomst zijn; Arbaci is ook Turks en woont daar bovendien. Hij is in Duitsland veroordeeld voor mensenhandel en afpersing. Arbaci maakte een deal met justitie, waarin hij beloofde niet meer in Duitsland te komen. Hij moet daarom leiding moeten geven vanuit het buitenland.