‘Satudarah-kopstuk Michel B. verdacht van smokkel duizenden kilo’s coke’

Een van de oprichters van Satudarah, de Enschedeër Michel B., en enkele medeverdachten uit dezelfde stad worden verdacht van de smokkel van duizenden kilo’s cocaïne vanuit Brazilië. Dat schrijft RTV Oost. Woensdag besliste de rechtbank in Den Bosch dat B. drie maanden langer vast blijft zitten.

Naast Michel B. (58) en de andere verdachten uit Enschede zijn nog zeker drie andere Satudarah-kopstukken verdacht in de zaak. Het gaat om onder meer president Angelo M. (46) uit Tilburg en penningmeester Redouan I. (46) uit Tilburg.

Cocaïnetransporten

De verdachten zouden volgens RTV Oost minimaal twee cocaïnetransporten van in totaal duizenden kilo’s uit Brazilië hebben laten komen. Ook worden ze verdacht van de handel in synthetische drugs, waaronder amfetamine, xtc en crystal meth. Michel B. heeft naar verluidt goede connecties in Brazilië waar hij een poos heeft gewoond.

TCI

Het nieuwe onderzoek van de landelijke recherche naar Satudarah startte vorig jaar augustus toen het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de politie de tip kreeg dat de landelijke top van Satudarah door is gegaan met grootschalige drugshandel. Een groot rechercheteam maakte afgelopen najaar een slag door informatie uit de door de politie gekraakte chatdienst Exclu, waarbij de recherche enige tijd had kunnen meelezen met de gebruikers.

Voortvluchtig

Begin februari pakte de politie een groot aantal verdachten op in een onderzoek dat zich richtte op wapen- en drugshandel. Daar waren mensen van de familie R. uit Oss bij en ook leden van Satudarah. Er is nog zeker één Satudarah-lid uit Enschede voortvluchtig. Twee andere verdachten zouden zichzelf hebben gemeld.

Een eerste voorbereidende rechtszitting vindt in mei plaats bij de rechtbank in Den Bosch.

Zie ook:

‘Voormalige Satudarah-top opnieuw in beeld bij recherche’