Satudarah-kopstuk op vrije voeten

Michel B. (49), de mede-oprichter van Satudarah Chapter East in Enschede, is al sinds juli op vrije voeten. Dat bleek volgens dagblad Tubantia tijdens een regiezitting voor de Almelose rechtbank. B. is in december vorig jaar gearresteerd op verdenking van illegale wapenhandel.

Inval

Michel B. is in juli door de raadkamer van het gerechtshof in Arnhem op vrije voeten gesteld omdat de voorlopige hechtenis langer dreigde te duren dan het uiteindelijke vonnis. B. woont net over de grens bij Enschede in Altstätte. Daar was op 16 december 2013 een inval in een zeer groot onderzoek Duits-Nederlands naar wapen- en drugshandel door Satudarahleden.

Kroongetuige

Het bewijs in de zaak lijkt in ieder geval tegen B. niet erg solide te zijn. Het Openbaar Ministerie heeft verklaringen van een Duitse kroongetuige Yildiray K. (37) ingezet. K. was vroeger een hoog geplaatst lid van Satudarah in Duisburg. Hij heeft ook tegen B. een belastende verklaring afgelegd. Er zouden Duitse wapens aan Satudarah Tilburg zijn geleverd. Volgens de officier van justitie is er echter voor deze beschuldiging geen ondersteunend bewijs te vinden.