Satudarah-oprichter vrijgesproken in wapenzaak

Satudarah-oprichter Michel B. (54) is door de rechtbank Almelo vrijgesproken van het voorhanden hebben van wapens, die door de politie werden gevonden bij een inval in een woning aan de Auskamplanden in Enschede in mei 2017.

Handgranaat

Twee andere leden van de Twentse tak van de verboden motorclub Satudarah kregen respectievelijk negen en vijf maanden celstraf voor het bezit van meerdere vuurwapens. Een vrouwelijke medeverdachte (28) uit Roemenië is vrijgesproken.

De vrouw is de eigenaar van de woning waar Michel B. veel verbleef. Op de woning was in december 2016 een aanslag gepleegd met een handgranaat. De verdachten zeiden dat de wapens na die aanslag werden aangeschaft uit zelfbescherming. Het huis was voorzien van bepantserde deuren en andere zware beveiligingsvoorzieningen. De inval van de Dienst Speciale Interventies was bedoeld om informatie te krijgen over het conflict achter de aanslag met de granaat, advocaten spraken van een verborgen agenda van het Openbaar Ministerie. Michel B. en anderen weigerden mee te werken met het onderzoek.

Dit jaar werd bekend dat justitie onderzoekt of de verdachten die terechtstaan in de moordzaak op Onno Kuut achter die aanslag hebben gezeten.

Dak

Verdachten Laurence S. (47) en Mitchell van H. (25) hebben tegenover de rechtbank bekend elk de eigenaar te zijn van één van de wapens. Toen de politie binnenviel lagen B. en Van H. op het dak. B. had een wapen naast zich.

De straffen zijn lager dan de eisen van de officier van justitie neerlegde: negen maanden en een jaar. Ook tegen B. was een jaar geëist. Volgens de rechtbank staat niet vast dat de bewuste Glock van Michel B. was omdat zeker is dat er ook anderen op het dak kunnen zijn geweest die het wapen daar mogelijk hebben neergelegd.

Bij de rechtbank in Zwolle loopt nog een strafzaak tegen Michel B. om wapenbezit, afpersen, witwassen en leidinggeven aan een criminele organisatie. B. is in die zaak onder voorwaarden op vrije voeten gesteld.