‘Satudarah-verdachte werkt bij Defensie’

Eén van de vijf Satudarah-leden die worden verdacht van de moord op Bredanaar Rudi Schouten, werkt al jaren als militair bij Defensie, onder meer bij de Koninklijke Marechaussee. Dat blijkt uit betrouwbare informatie van Omroep Brabant. Het is bevestigd door clubadvocaat Erik Thomas.

Kabul

Het Ministerie van Defensie wilde inhoudelijk niet reageren tegen Omroep Brabant op de berichtgeving omdat ‘dat zou indruisen tegen de vereisten van personele veiligheid’. Het gaat om Gianiro S. (op de foto rechts) die onder meer bij een eenheid in de Afghaanse hoofdstad Kabul was gelegerd. Op dit moment is hij overigens op vrije voeten. Het bewijs tegen hem voor de betrokkenheid bij de moord c.q. doodslag was volgens de rechtbank niet voldoende.

Gesprek

S. heeft een zogenoemde Verklaring van Geen Bezwaar. Een lidmaatschap van Satudarah MC is niet voldoende om hem die te ontzeggen omdat de MC geen criminele organisatie is. Het beleid van Defensie is een gesprek te voeren met personeelsleden die structureel crimineel gedrag vertonen. Per geval kunnen de gevolgen verschillen, ook afhankelijk van de functie van de persoon.

De rijksoverheid wil MC-leden voorzover mogelijk eruit werken maar kan dat niet altijd. Uit cijfers blijkt dat er in de zomer 2015 43 bekend waren, het aantal daalt gestaag. VVD en PvdA willen het leden van omstreden motorclubs onmogelijk maken bij politie, justitie en defensie te werken.