Saunaclub Roermond hoeft niet dicht (UPDATE)

De vondst van 6,92 gram aan cocaïne en 16 xtc-pillen onder bezoekers is geen reden om Saunaclub YinYang in Roermond te sluiten. Aldus de bestuursrechter in Roermond in kort geding. De politie viel daar vorig jaar met groot machtsvertoon binnen op zoek naar bewijs voor uitbuiting van vrouwen.

16 pillen

Bovendien zou de club volgens justitie een rol spelen in een witwasconstructie voor crimineel geld van MC Sataudarah.

De burgemeester van Roermond was van plan om de saunaclub voor twaalf maanden te sluiten vanwege drugshandel die daar plaats zou vinden. Advocaat Lex Berndsen voerde voor de eigenaar een procedure en de voorzieningenrechter heeft de burgemeester nu ongelijk gegeven. Het is de burgemeester niet toegestaan om de saunaclub te sluiten vanwege de aangetroffen harddrugs. In totaal is 6,92 gram coke gevonden, 16 pillen en 4,5 gram cannabis. De burgemeester ging ervan uit dat deze drugs handelshoeveelheden waren.

Lockers

De drugs bevonden zich in de lockers waar bezoekers hun spullen bij binnenkomst achterlaten. Er zijn 300 van deze lockers in de club en tientallen bezoekers. De voorzieningenrechter vindt het daarom aannemelijk dat de bezoekers deze drugs hadden meegenomen voor eigen gebruik. Er was in de club geen sprake van handel in drugs en de burgemeester was niet bevoegd om het pand te sluiten.

41 pillen

Er was tevens een inval gedaan in de bedrijfswoning bij pension de Roerdalhoeve. Daar heeft de politie 41 xtc-pillen gevonden in het vest van de beheerder. De rechter vindt het aannemelijk dat deze voorraad wel bestemd was voor handel. Daarom mag deze bedrijfswoning wel worden gesloten. De rechter weegt mee dat deze woning voor de bedrijfsvoering niet persé nodig is. Omdat in de Roerdalhoeve zelf geen drugs of aanwijzingen voor drugshandel zijn gevonden, moet het pension van de rechter openblijven.

Het strafrechtelijk onderzoek waarin de in Maaseik (B) wonende eigenaar voorkomt loopt nog. Advocaat Inez Weski stelde in december de betrokken officier van justitie persoonlijk aansprakelijk voor schade die zijn bedrijven zouden lijden.