‘Hij schoot richting zijn ballen’

Het Openbaar Ministerie (OM) in Oost-Nederland heeft woensdag een celstraf van tien jaar geëist tegen een 41-jarige man uit Apeldoorn. Hij wordt verdacht van poging tot moord op een 43-jarige plaatsgenoot. De twee, allebei lid van motorclub Satudarah, zouden een lang lopend conflict over geld hebben gehad.

De verdachte was, ten tijde van het delict, lid van motorclub Satudrah Chapter Eastside. Het slachtoffer was op het moment van het delict aspirant-lid van de Satudarah Chapter Amsterdam.

Conflict

Volgens het OM hadden beide heren een langer lopend conflict over geld. Op 4 augustus 2012 ging de verdachte bij het slachtoffer in Apeldoorn op bezoek om te praten over de terugbetaling. Nadat verdachte daar weer vertrekt, keert hij volgens het OM toch weer om en schiet meerdere keren op het slachtoffer. Poging tot moord, concludeert het OM.

'Kloten'

De verdediging denkt daar heel anders over. Advocaat Sonny Jansen: ‘Het gaat in dit geval niet om poging tot moord of doodslag. Mijn cliënt heeft inderdaad geschoten, maar niet met de intentie om het slachtoffer te doden.’ Jansen bedoelt te zeggen dat zijn cliënt op “de kloten” van het slachtoffer heeft geschoten. ‘Dat is ook te zien aan de kogelinslagen in de woning. Dat zijn allemaal inslagen beneden de gordel’, aldus Jansen. 'Hij schoot uit een opwelling omdat het slachtoffer hem meerdere malen had beledigd toen mijn cliënt de woning uitliep.'

'Groen licht'

Volgens het OM zou er voor de schietpartij gesproken zijn met andere Satudarah-leden en zou de verdachte “groen licht” hebben gekregen. Jansen: ‘Daar werd in het begin veel over geschreeuwd door het OM, maar tijdens de zitting ben ik daar op door gegaan, want het OM deed dat niet. Het gaat over een sms’je die naar cliënt werd gestuurd. Dat berichtje kwam van zijn partner dus dat heeft niets met de motorclub te maken.’