OM: schietpartij Waterfront was koele liquidatie

De Amsterdamse Antilliaan Surailie I., die verdacht wordt van het doodschieten van Souhail Laachir (26) tijdens een dancefeest in het Scheepvaartmuseum, blijft vast zitten. Zijn advocaat Sixten Bordewijk vroeg vandaag tijdens een pro forma-zitting om schorsing van de voorlopige hechtenis. Dat verzoek werd door de rechtbank afgewezen.  

Door Timo van der Eng

De nu 35-jarige Surailie I. zit sinds 1 december 2015 vast. De schietpartij zelf vond eind mei 2013 plaats. Het Openbaar Ministerie sprak vandaag van een koelbloedige liquidatie.

Waterfront

Op het drukbezochte Waterfront dancefeest op 25/26 mei 2013 troffen twee rivaliserende groepen criminelen elkaar. De ene groep bestond uit vrienden van Benaouf A. en Houssine A. Slachtoffer Souhail Laachir, ook wel De Lange genoemd, werd beschouwd als de financiële man van Benaouf A. De andere groep waren vrienden van Gwenette Martha (die een jaar later zelf zou worden geliquideerd). De verdachte Surailie I. wordt gerekend tot het kamp van Martha. Bij de vip-tafels ontstond ruzie tussen beide groepen. Waarbij uiteindelijk Laachir met meerdere kogels werd doodgeschoten.

Denny Landzaat en Dwight Tiendalli

Het Parool meldde een jaar geleden al dat op het feest ook verschillende (ex) profvoetballers aanwezig waren, zoals meervoudig international Denny Landzaat en oud-Feyenoorder Dwight Tiendalli. Landzaat, die op het feest samen met Dennis M. (een vertrouweling van Gwenette Martha) zou zijn geweest, zou de ruzie tussen de twee groepen nog hebben willen sussen. Landzaat ontkende overigens betrokken te zijn geweest. Tegenover de politie verklaarde hij niets van de ruzie te hebben mee gekregen. Toen hij schoten hoorde verschool hij zich achter een pilaar. Dwight Tiendalli verbleef op de bewuste avond in het gezelschap van Souhail Laachir.

Bewijs

Het Openbaar Ministerie ziet vooral bewijs tegen Surailie I. in de getuigenverklaring van een beveiliger van het dancefeest. Die herkende de verdachte op videobeelden van beveiligingscamera’s van het Scheepvaartmuseum waar het feest plaatsvond. Advocaat Bordewijk bracht daar tegenin dat de beveiliger de verdachte in een eerdere foslo-confrontatie niet had herkend. (Bij een foslo-confrontatie krijgt een getuige meerdere foto’s te zien, waarvan er een de verdachte is.) Bovendien klopte de beschrijving die de beveiliger van de verdachte gaf niet. Volgens hem was er sprake van een man in een donkere broek met golvend haar. Surailie I. droeg op de avond van de schietpartij een blauwe broek en had een kale kop.

Volgens de beveiliger zou hij ook gezien hebben dat Dennis M. het slachtoffer aanwees aan Surailie I.

Vluchtgevaar

De officier van justitie verzette zich tegen het verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis van Surailie I. Volgens haar was er sprake van een koele liquidatie tijdens een zeer druk bezocht feest. Bovendien ziet het OM de verdachte als vluchtgevaarlijk. Het feit dat de advocaat van I. aanbood om de voorlopige hechtenis onder voorwaarden van onder andere een enkelband te laten plaatsvinden, werd door de officier weggewuifd.

Spanje

Ondertussen is het onderzoek naar de schietpartij nog niet afgerond. Dennis M. moet nog als getuige worden gehoord. Omdat hij in Spanje verblijft zal dat via een satellietverbinding moeten plaatsvinden. Daarnaast dient een deskundige zich nog te buigen over de getuigenverklaring van de beveiliger – dit op verzoek van de verdediging, die het opvallend vindt dat de getuige Surailie I. niet herkende tijdens een foslo-confrontatie.

Na zes pro forma-zittingen staat de inhoudelijke behandeling van de zaak gepland op 8 juni.

Zie ook:

‘Lomp ontsnapte aan eerder moordplan’ (VIDEO)

Smartphone van liquidatieslachtoffer gekraakt