Schoenenreus: 9 maanden voor wapentransport

De voormalige Brabantse schoenenkoning Jan van der Linden (67) heeft van de rechtbank Den Bosch 18 maanden (waarvan negen voorwaardelijk) celstraf gekregen. Hij bestuurde een busje met wapens afkomstig uit Kroatië. De eis was twee jaar.

Organisator

Een 44-jarige Bosschenaar was volgens de rechtbank de organisator van de wapenhandel en van een wapentransport in december 2014. Er werden onder meer automatische geweren en handgranaten uit Kroatië geïmporteerd. Eén man is vrijgesproken. Een vierde man is vrijgesproken van het plegen van voorbereidingshandelingen voor de invoer maar kreeg wel tot 14 dagen celstraf voor het bezit van munitie en 10 gram cocaïne.

Telefooncontact

Het minibusje werd 7 januari 2015 aangehouden door de Kroatische politie. Het ging om onder meer machinegeweren, granaatwerpers, handgranaten en grote hoeveelheden munitie. Het busje werd bestuurd door van der Linden. Deze had ook uitgebreid telefooncontact met een Kroatische betrokkene bij de wapenhandel die een belastende getuigenverklaring heeft afgelegd. Na onder ander telefoontaps, verklaringen en huiszoekingen kwam de 44-jarige Bosschenaar in beeld.

De wapens waren volgens justitie bestemd voor leden van MC No Surrender.