Schot veroordeeld tot levenslang voor moord op Martin Kok

De rechtbank in de Schotse stad Glasgow heeft vrijdag levenslang opgelegd aan de 33-jarige Schot Christopher Hughes voor zijn betrokkenheid bij de liquidatie van misdaadblogger Martin Kok, op 8 december 2016 bij seksclub Boccaccio in Laren.

Hughes, die eind maart al schuldig werd bevonden aan de moord door de rechtbank, was in het gezelschap van Martin Kok (49), toen de misdaadblogger in zijn auto op de parkeerplaats van de seksclub werd doodgeschoten door een onbekende schutter. Hij had anderen op de hoogte gebracht van de locatie van Kok en hen laten weten wanneer hij de club verliet.

Mislukte aanslag

Eerder op die dag had Hughes ook anderen getipt toen hij samen met Kok het hotel Citizen M in Amsterdam-Zuid verliet, waarna een mislukte aanslag werd gepleegd op de Amsterdamse ex-crimineel. Het vuurwapen van de schutter weigerde echter, Kok had niets in de gaten gehad van die moordaanslag.

Informant

Een informant heeft verklaard dat de moord op Kok een gunst was van een Schotse criminele organisatie voor een bevriende groep Marokkaanse criminelen. Hughes leek op camerabeelden na de schietpartij koelbloedig te reageren en maakte zich kalm uit de voeten.

Drugs- en wapenhandel

De Schot werd in januari 2020 in een hotel in Italië opgepakt. Hij is naast de moord op Martin Kok ook veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie en betrokkenheid bij cocaïnehandel, wapenhandel, witwassen en het opzetten van een bedrijf dat versleutelde communicatieapparatuur levert aan internationale criminele organisaties. De drugs- en wapenhandel vond plaats tussen 2013 en 2020.

Christopher Hughes krijgt levenslang opgelegd met een minimumtermijn van 25 jaar. Dat wil zeggen dat hij over een kwart eeuw een beroep kan doen op vrijlating.

In Nederland staat onder meer Ridouan Taghi terecht voor de moord op Kok. De misdaadblogger schreef op zijn website Vlinderscrime over onder meer Taghi, Naoufal “Noffel” F. en Richard “Rico” R..