Schutter liquidatie Zeynel Er nog niet gevonden

Er zijn zeker vier verdachten, maar het onderzoek naar de liquidatie op Zeynel Er (50), op 14 juni 2016 in de Gieterijstraat in Leiden, is nog niet rond. Dat blijkt uit de uitzending van Opsporing Verzocht dinsdagavond.

Vier verdachten

Er is bekend dat in de zaak in ieder geval vier verdachten in beeld zijn (geweest): Mohamed H. , Leon N. en twee anderen. Verschillende zittingen voor de rechtbank in Den Haag hebben nog niet tot veroordelingen geleid.

In Opsporing Verzocht vroeg de politie dinsdagavond om informatie over de schutters en de toedracht van de schietpartij.

Een schutter sprong op de hoek van de Gieterijstraat en Rooseveltstraat uit een zwarte Volkswagen Caddy. Hij nam Zeynel Er van dichtbij onder vuur met een automatisch wapen. Deze overleed later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Donkere bivakmuts

De schutter en de chauffeur waren vermoedelijk twee mannen tussen de 20 en 30 jaar oud. Ze droegen beiden donkere bovenkleding, een blauwe spijkerbroek en een donkere bivakmuts met een gat voor de ogen.

Na het schieten reed de Volkswagen Caddy nog ongeveer 150 meter door over de Rooseveltstraat. Op het Kiljanpad stapten de daders over op een grijze motorscooter. Ze reden over de Jan Wolkerstraat, via de Potgieterstraat, richting Noordeinde. Daar loopt het spoor dood.

Foto’s?

Op 21 juni is de grijze motorscooter ontdekt op de Weddesteeg in Leiden. Dat is een toeristische plek omdat in die steeg ruim 400 jaar geleden schilder Rembrandt van Rijn werd geboren. De politie vermoedt dat de scooter hier vrij snel na de moord door de daders is achtergelaten. De politie hoopt dat daar mensen mogelijk relevante foto’s hebben gemaakt of iets hebben gezien van de daders.

De VW Caddy was in januari in Amsterdam vanaf het Buyspad, bij de Markthallen in Oudwest, gestolen. Daarna heeft de auto waarschijnlijk langere tijd rondgereden met het valse kenteken: 01-VFN-5. In juni is de auto meerdere malen door getuigen in de omgeving Leiden gezien, in de zogenaamde Fortuinwijk, vlakbij de plek waar Zeynel Er werd doodgeschoten.

In het onderzoek naar de eerdere aanslag op Zeynel Er en in dat van de moord op een kantoorgenoot (in Amsterdam) zijn beloningen uitgeloofd.

Zie ook:

OM looft beloningen uit voor tips over aanslagen

‘Politie-inbraak bij zus liquidatieverdachte’

Vierde verdachte moord Zeynel Er aangehouden