Schutter tegen slachtoffer: ‘Herken je me nog?’

Zakenman Bert Jonker (foto) die op 7 januari na het EK schaatsen op het parkeerterrein van Thialf in zijn hand werd geschoten, heeft voor het eerst een interview gegeven. Tegen Omrop Fryslân vertelt hij dat de schutter een pistool tegen zijn hoofd zette en hem vroeg ‘Herken je me nog?’ 

Jonker zat in de auto toen dat gebeurde. Omdat hij vol gas gaf, raakte Jonker relatief licht gewond. De nog immer voortvluchtige verdachte, Charles Reinier van der Wouden (56, foto rechts), schoot Jonker in zijn hand. Het slachtoffer moet daardoor zijn pink missen. Van der Wouden staat internationaal gesignaleerd. Het vermoeden bestaat dat hij ergens in het buitenland zit.

Zakelijk conflict

Achtergrond van de schietpartij lijkt te liggen in een zakelijk conflict: een bedrijfsovername enkele jaren geleden waarover ruzie is ontstaan. Jonker, directeur van het ingenieursbureau Clafis, zegt in het interview zijn onbevangenheid grotendeels verloren te hebben. Hij heeft bijna vier weken ondergedoken gezeten in een safehouse. Via justitie deed hij ook een cursus autorijden, onder andere bedoeld om mogelijke achtervolgers te ontdekken: ‘Dan moest ik een extra rondje over de rotonde rijden’.

Volgens Jonker heeft de aanslag wel impact gehad: ‘Mijn leven bestaat uit het leven voor het incident en dat na het incident.’ Hij erkent ook beveiliging te hebben.

Eerdere berichten:

Thialf-schutter lid van schietvereniging

Verdachte Thialf chanteerde slachtoffer

OM geeft beeld schutter Thialf vrij