Verdachten zaak ‘Pjotr’ R. komen voor

Vijf mannen staan vanaf morgen terecht voor mogelijke betrokkenheid bij de mislukte moordaanslag op Peter “Pjotr” R. in 2015, in Amsterdam. Het slachtoffer ontkwam in zijn auto, maar werd wel met zeven kogels geraakt. De opdrachtgever tot de moord zou Naoufel F. zijn geweest.

Onder vuur

Lid van de ‘Hollandse netwerken’, en de aanvoerder van een geweldscommando dat vanuit Amsterdam-Noord klussen opknapten voor de capo’s van de Nederlandse onderwereld. Zo stond de veertiger Peter R. jarenlang bekend. Hij wist altijd uit de problemen te blijven, en werd alleen een keer veroordeeld voor het bezit van een mitrailleur. Tot hij op 5 november 2015 rond het middaguur met automatische geweren door een stel jonge mannen onder vuur werd genomen aan het adres Fregat in Diemen, waar hij zijn moeder ophaalde om haar naar de dokter te brengen. Alleen door hard gas te geven in haar Opel, en door een tijdje onder water te blijven met zeven kogels in zijn lijf, redde R. zijn eigen leven. De man die alom wordt omschreven als iemand die het geweldsmonopolie ook met zijn vuisten kan uitoefenen, overleefde de aanslag maar net.

Klem

Maar waar de politie in het verleden vaak in het duister tastte over de daders, wist ze hier de oplossing van de moordaanslag af te dwingen. De verdachten die morgen voor de rechtbank verschijnen, maakten gebruik van een Fiat 500 die voor de aanslag al door de politie werd geobserveerd, en afgeluisterd. Het is de Volkswagen Golf die ze tijdens de liquidatiepoging inzetten, die de verdachten uiteindelijk klemzet, in een parkeergarage in Amsterdam-Zuid Oost. Van die auto worden twee letters van het nummerbord gezien, tijdens hun vlucht. In de parkeergarage wordt een van de verdachten, Alejandro P. (28), aangehouden. Later pakt de politie ook Atif M. (34), Karim S. (31), en Qio C. (27) op.

Afloop

In de afgeluisterde gesprekken met de criminelen in de Fiat 500, komt naar voren dat zij contact met ‘Buik’ hebben gehad over de dramatische afloop van de liquidatiepoging. Buik zou de bijnaam zijn van Naoufel F., die in januari van dit jaar werd uitgeleverd in deze zaak door Ierland.

De Amsterdamse krant Het Parool beschrijft hoe “Buik” na de mislukte aanslag kritische vragen heeft voor Atif M: ‘Hoe is Alejandro P. ‘geveegd’?. En: Waarom is ‘de waggie’ niet ‘gevlamd’ (in brand gestoken) in de garage? Naoufel wil hier ‘geen halve verhalen’ horen.

Justitie heeft informatie dat een vriendin van Naoufel in Eindhoven 8000 euro cash heeft betaald aan een van de daders van de schietpartij, weet NRC Handelsblad. Naoufel F. staat morgen in Amsterdam trouwens nog niet op de rol in deze zaak, die de codenaam 26Tandem mee heeft gekregen, en meerdere dagen in beslag zal nemen. De vijf mannen worden ook nog verdacht van het bezit van wapens en springstof, en heling van auto’s.