Servers Silk Road 2 stonden in Nederland

De servers van de online zwarte marktplaats Silk Road 2, die afgelopen week is opgerold, stonden een tijdje in Nederland. Bij de wereldwijde actie, waarbij honderden van dergelijke illegale marktplaatsen werden ontmanteld, werden ook in Nederland servers in beslag genomen.

De illegale marktplaatsen, waar onder meer wordt gehandeld in drugs, wapens en huurmoorden, zijn alleen bereikbaar via het Tor-netwerk. Met Tor, dat ook door mensenrechtenactivisten en journalisten wordt gebruikt, kan internetverkeer worden geanonimiseerd. De oorspronkelijke plaats van de server en de computer van de gebruiker wordt daardoor moeilijk te achterhalen.

Miljoen aan bitcoins

Het is niet duidelijk hoe de FBI en Europol, die de actie initieerden, op het spoor van de servers zijn gekomen. Bij de actie is de oprichter van Silk Road 2 opgepakt. In totaal zijn 17 personen opgepakt in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Ierland. Er zijn meer arrestatiebevelen uitgebracht. Ook is beslag gelegd meer dan een miljoen dollar aan bitcoins.

Silk Road was tot vorig jaar veruit de grootste online illegale marktplaats. Toen de eerste versie van de marktplaats werd opgerold, namen andere websites het stokje over. Destijds bleef het forum waarop kopers van Silk Road communiceerden wel online. De FBI zou dat forum nu ook van internet hebben gehaald, waardoor het moeilijker is om opnieuw een doorstart te maken.

Lees ook:

FBI: Silk Road opgerold door blunder

Silk Road-advocaten schieten gaten in FBI-verhaal

‘Hack of niet, Silk Road-bewijs is geldig’

Rechter geeft FBI gelijk in Silk Road-zaak