NL-Servische topcrimineel in Amsterdam gepakt

De politie heeft afgelopen nacht in Amsterdam om 03.00 de 44-jarige Darko T. aangehouden. Hij wordt ervan verdacht deel uit te maken van het netwerk van Darko Saric (foto). De Servische autoriteiten hebben zijn uitlevering gevraagd in verband met grootschalige cocaïnehandel.

Uruguay

Er liep een internationaal arrestatiebevel tegen T. waarin ook om zijn uitlevering wordt gevraagd. Volgens het landelijk parket waren er al enge tijd signalen dat T. zich  in Nederland zou schuilhouden. In et rechtshulpverzoek van Servië aan het Nederlandse Openbaar Ministerie komt de  T. naar voren als kompaan van Darko Saric, die vorig jaar in een gecoördineerde actie van Servische, Argentijnse en Amerikaanse politie- en justitiediensten werd aangehouden, na de onderschepping van een partij cocaïne in Uruguay.

Nederlandse nationaliteit

T. verbleef in de jaren 2008 en 2009 in Italië, waar hij vermoedelijk betrokken was bij de grootschalige handel in cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar West-Europa. Hij bezocht Argentinië, Brazilië en Uruguay voor drugszaken en zou de aankoop hebben voorbereid van 2171 kilo cocaïne die met een jacht naar West-Europa zou worden vervoerd. Dit transport werd onderschept en was de start van wat later bekend werd als operatie “Balkan Warrior”. T. bezit zowel de Montenegrijnse als de Nederlandse nationaliteit. Het Servische uitleveringsverzoek zal worden behandeld door de rechtbank in Amsterdam.