Sidar D. bekent schieten in zaak-Parsa

De 24-jarige Hüysein C., die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Parsa Ebrahim Zadeh Maboud (21) in mei 2018, wordt vrij gelaten. Dat bleek uit een pro-formazitting woensdagochtend voor de rechtbank in Rotterdam. De andere verdachte, Sidar D. (24), blijft wel vast zitten. Het OM denkt dat hij Parsa weloverwogen heeft doodgeschoten. 

Door Timo van der Eng

Hüysein C. heeft volgens de officier van justitie de huurauto bestuurd waarmee hij de schutter naar Parsa en zijn vrienden heeft gebracht die op 28 mei 2017 aan de iftar zaten in de Rotterdamse wijk Ommoord. 

Geterroriseerd

Sidar D. heeft na zijn aanhouding een verklaring afgelegd bij de politie. Daarin stelt hij dat hij werd geterroriseerd door Parsa en dat hij het die bewuste avond met hem wilde uitpraten. Volgens D. werd er, toen hij bij het groepje aan kwam, een wapen getrokken. Daarop vuurde Sidar D. als eerste, met voor Parsa Ebrahim Zadeh Maboud fatale gevolgen. 

Handschoenen

Verschillende getuigen hebben verklaard dat Sidar D. een capuchon op had en handschoenen droeg. Het OM concludeert daaruit dat D. vooraf het plan had opgevat om Parsa te doden. De handschoenen werden, net als een vuurwapen, terug gevonden in nabijheid van de huurauto. Er zat bloed op de linker handschoen, terwijl D. gewond was geraakt aan zijn rechter hand. Volgens D. was hij gewond geraakt door de terugslag van het wapen. Hij heeft het bloed na de schietpartij afgeveegd aan de handschoen die in de auto lag, aldus D. 

Geen valse kentekenplaten

Er zijn ook verschillende omstandigheden die tegen een moordplan pleiten. Beide verdachten hadden tijdens de schietpartij hun telefoon bij zich, de auto had geen valse kentekenplaten en was niet in brand gestoken. Uit telecom-gegevens is gebleken dat de twee verdachten kort voor de schietpartij op zoek waren naar een restaurant. 

Hüysein C. heeft verklaard dat hij niets wist van mogelijke moordplannen bij D. Volgens C. heeft Sidar D. dergelijke plannen ook niet gehad. 

Vijftien kogels

In 2013 overleefde de toen 17-jarige Parsa Ebrahim Zadeh Maboud een eerdere aanslag op zijn leven in een fastfood restaurant in Rotterdam. In de zomer van 2016 stond Parsa zelf voor de rechtbank, die hem veroordeelde voor het bezit van een vuurwapen en vijftien kogels. Hij kreeg vier maanden cel. 

Zadeh Maboud werd als Parsa010 bekend bij jongeren. De Rotterdammer van Iraanse komaf werd vooral populair na een optreden op het youtube-kanaal Supergaand, waar hij een betoog hield over money over bitches

Minder onrustig

De pro-formazitting op woensdagochtend verliep minder onrustig dan de voorgaande rechtszitting. Er was veel parketpolitie op de been. Wel werd er door de families van het slachtoffer en die van de verdachten wederzijds dreigende taal geuit. 

Sixten Bordewijk, advocaat van Hüysein C., wilde niet reageren op vragen van Crimesite