Silk Road-oprichter wijst naar bitcoinondernemer

De zaak tegen de oprichter van de online illegale marktplaats Silk Road heeft een opmerkelijke wending genomen. De verdachte, Ross Ulbricht, zegt dat niet hij de beheerder van de site was, maar Mark Karpeles, de baas van ‘bitcoin-wisselkantoor’ Mt. Gox. De handelaar in de digitale munt ging failliet na een omstreden hack waarbij voor honderden miljoenen aan bitcoins verdwenen.

De suggestie van Ulbricht komt niet helemaal uit de lucht vallen: de Amerikaanse opsporingsautoriteiten hadden Karpeles ook een tijdje op de korrel. Uiteindelijk vielen de verdenkingen tegen Karpeles en werd Ulbricht opgepakt.

Bitcoins op Silk Road

Afgelopen week legde Ulbricht een gedeeltelijke bekentenis af. Hij zegt dat hij Silk Road wel heeft opgericht, maar korte tijd daarna het beheer heeft overgedragen. Hij zegt nu dus dat Karpeles de nieuwe beheerder werd. Ulbricht zegt dat hij er is ingeluisd door Karpeles.

De baas van Mt. Gox had er veel voordeel bij dat er op Silk Road ook in bitcoins werd betaald. Op die manier kon de prijs van bitcoins flink stijgen, waar Karpeles weer zijn voordeel mee kon doen door de handel in bitcoins met Mt. Gox.

Eerder onderzoek

De aanklager en de rechter schrokken van de wending die de zaak in de laatste zitting van afgelopen week aannam. Maar het verhaal is zo gek nog niet: de Amerikaanse politie deed een tijdje onderzoek naar Karpeles in de zaak rond Silk Road. Dat bleek uit vragen die de advocaat van Ulbricht stelde in een verhoor van een opsporingsambtenaar in de rechtszaal.

De agent vulde in 2013 papieren in om een machtiging te krijgen verder onderzoek te doen naar Karpeles. Uiteindelijk leidde het onderzoek niet tot een aanklacht. Uiteindelijk werd werd Ulbricht aangehouden in een internetcafé terwijl hij was ingelogd op de beheerderspagina van Silk Road.

Karpeles ontkent

Ubricht zegt dat hij er is ingeluisd door Karpeles. Hoe dat precies zou zijn gegaan, is niet duidelijk: de zaak werd afgebroken en gaat maandag verder. Eerder verklaarde de verdediging al dat de latere beheerder Ulbricht zou hebben gevraagd nog eens in te loggen op de pagina, waarna hij werd gearresteerd.

Karpeles zegt tegen diverse Amerikaanse media dat het verhaal onzin is. ‘Onderzoek heeft uitgewezen dat ik niet de beheerder was’, laat hij weten. ‘Dat is de reden waarom ik niet terecht sta.’

De verdwenen bitcoins

Karpeles werd bekend door Mt. Gox, de grootste bitcoinbeurs. In april 2014 werd duidelijk dat er honderdduizenden bitcoins waren gestolen die door Mt. Gox werden beheerd. De totale waarde van de gestolen digitale munten zou liggen op ruim 450 miljoen dollar.

Er staat enige twijfel rond de verdwenen bitcoins. Zo bleek uit onderzoek dat er niet 850.000 bitcoins waren verdwenen, zoals Mt. Gox beweerde, maar slechts 386.