Sinaloa-lid sluit deal voor levenslange straf

Een vooraanstaand lid van het Mexicaanse drugskartel Sinaloa heeft schuld bekend voor een rechtbank in Chicago in de Verenigde Staten. Het proces tegen Jesús Beltrán León zou volgende maand beginnen.

Levenslang

Beltrán León (35) is de zwager van een van de zoons van Joaquín “El Chapo” Guzmán Loera, Ivan. Hij zou binnen het kartel een functie in de persoonsbeveiliging hebben gehad.

Hij stond terecht voor lidmaatschap van en criminele organisatie die heroïne, wiet en efedrine (grondstof voor crystal meth) naar de VS smokkelde. Medeverdachten in de zaak waren El Chapo en 19 andere verdachten. El Chapo wacht op zijn straf nadat hij in New York in zijn eigen zaak schuldig werd bevonden moorden en drugssmokkel.

Volgens Amerikaanse media kan Beltrán weliswaar zijn proces ontlopen maar zal hij in eerste instantie waarschijnlijk (op 10 juli) toch levenslang worden gestraft. Die straf hoeft in de Verenigde Staten niet altijd (zoals in Nederland) ook werkelijk te worden uitgezeten.

Ontsnappingen

Beltrán León was in 2014 in Mexico aangehouden en werd in 2017 uitgeleverd naar de Verenigde Staten. Er waren beschuldigingen dat hij in Mexico in het bijzijn van Amerikaanse agenten gemarteld zou zijn.

Beltrán was samen met Ivan Guzmán toen die zijn vader ophaalde na de eerste van diens twee ontsnappingen uit een Mexicaanse gevangenis, aldus het verhaal van een kroongetuige in de zaak van El Chapo. De aanklager beschuldigde Beltrán ervan nauwe contacten te hebben gehad met de huidige (voortvluchtige) leider van het kartel Ismael Zambada García, alias “El Mayo”.

Zie ook:

Vrouw van El Chapo lanceert ‘narco-merk’