Sint Maarten wil Nederlandse agenten niet

Sint Maarten blokkeert de komst van vijftig agenten en andere besluiten vanuit Nederland die corruptie en criminaliteit op het eiland moeten tegengaan. Minister-president Marcel Gumbs heeft aangekondigd Nederlandse ambtenaren niet meer toe te laten op het eiland. De Nederlandse politieagenten moeten direct verslag doen aan het Nederlandse OM, en daarmee wordt de soevereiniteit van Sint Maarten genegeerd, vindt Gumbs.

Dat meldt het Algemeen Dagblad. Dennis Richardson, de minister van Justitie op Sint Maarten, komt zondag naar Nederland voor spoedoverleg.

Bouman heeft niemand nodig

Nederland wil volgend jaar vijftig politiemensen naar Sint Maarten sturen. Het gaat voornamelijk om rechercheurs die moeten helpen de georganiseerde criminaliteit te bestrijden. Zij moeten direct verslag uitbrengen aan de hoogste Nederlandse baas van het OM op Sint Maarten. Daar is de regering op het eiland het niet mee eens, en de nieuwe regels worden daarom geblokkeerd.

De ruzie wordt bovendien gevoed door een persoonlijk conflict tussen minister Richardson en Gerard Bouman, korpschef van de nationale politie. Volgens Richardson heeft Bouman zich ‘ongepast en onbeschoft’ gedragen tijdens een bezoek aan Sint Maarten deze zomer. Hij zou hebben gezegd ‘niemand nodig te hebben’ op Sint Maarten, ook de minister niet.

Onderzoek zonder criminele invloeden

Bouman wil niet met de autoriteiten op Sint Maarten samenwerken vanwege de verregaande vermenging van boven- en onderwereld op het eiland. Sint-Maarten zou weigeren mee te werken aan de oprichting van een aparte criminele inlichtingendienst, die buiten de lokale politie om kan werken. Nederland wil zo’n dienst om los van criminele invloeden op Sint Maarten onderzoek te kunnen doen naar geldstromen.

Als het er op aan komt, kan Nederland het besluit van Sint Maarten negeren. Opsporing en vervolging kan niet zomaar door een minister belemmerd worden. Dat kan wel via de Rijksministerraad, maar daarin zitten zowel Nederlandse als Antilliaanse ministers. Nederland heeft daarin de zwaarste stem.