Skinhead gepakt voor moord ambtenaar

In de Amerikaanse staat Colorado is een skinhead gepakt voor de moord op het hoofd van het departement voor penitentiaire instellingen in de staat. Eerder werd een andere skinhead die van de moord werd verdacht doodgeschoten in een vuurgevecht met politieagenten. Beide mannen waren lid van de fascistische groepering 211 Crew. De politie zegt dat de man geen verdachte is maar dat hij wel belangrijk is voor het onderzoek.

James Lohr, de man die nu is opgepakt, zou contact hebben gehad met de doodgeschoten verdachte, Evan Ebel, in de dagen voorafgaand aan de moord op een pizzakoerrier. Ebel zou die moord ook op zijn geweten hebben. Motief voor beide moorden is nog onbekend.

Vuurwapen uit auto

Eerder zei de politie dat wordt onderzocht of de moorden een eenmansactie van Ebel waren of dat het een actie van 211 Crew is. De politie hoopt met de arrestatie van Lohr een stap dichterbij het antwoord op deze vraag te zijn gekomen. Ze zijn nog op zoek naar een derde man, die ook contact met Ebel zou hebben gehad in de periode voorafgaand aan de moorden.

Voor zijn arrestatie zou Lohr stoptekens hebben genegeerd. Op camerabeelden zou te zien zijn dat Lohr voor zijn aanhouding een vuurwapen uit het raam gooit. De politie heeft dat wapen later gekregen van iemand die zag hoe het wapen uit de auto werd gegooid.

Aanslagen op aanklagers

Momenteel houden facistische groeperingen meerdere Amerikaanse staten bezig. Zo is in Texas veel ophef rond de Aryan Brotherhood, die mogelijk drie aanslagen op aanklagers die zich met zaken tegen de groepering bezighielden zitten. Afgelopen week trok een procureur zich terug uit een zaak tegen 34 leden van de groep uit angst voor geweld.

De facistische groeperingen staan bekend als bijzonder gewelddadig. De groeperingen zijn vaak ontstaan in gevangenissen, waar gevangenen steun zoeken bij hun eigen ‘kleur’. Daarom hebben leden vaak een tatoeage van bijvoorbeeld een hakenkruis in hun gezicht, om er zeker van te zijn dat leden niet bij een gekleurde crimineel steun zoeken.

Het gevolg is dat leden van de groepering niet meer terug kunnen, omdat bedrijven liever geen werknemers hebben met tekens van fascistische groeperingen in hun gezicht. De leden zoeken elkaar daarom ook buiten de gevangenis op en sommige groepen zijn uitgegroeid tot strak georganiseerde criminele organisaties die zich bezighouden met mensenhandel en de handel in drugs.