Fouten politie benoemen noodzakelijk

De Brandpunt Reporter documentaire ‘Skybox 233’ werd afgelopen donderdag uitgezonden en sindsdien veelvuldig besproken. Collega Eliza Bergman en ik zijn de makers. De uitzending ging over de mishandeling van reisondernemer Koen Everink. We bestudeerden het politiedossier en deden aanvullend onderzoek.

Door Dirk Bayens

We legden onze bevindingen voor aan de forensisch wetenschappers Richard en Selma Eikelenboom, criminoloog Harry Timmerman en voormalig rechercheur Dick Gosewehr. Zij maakten een weloverwogen analyses over het politieonderzoek.

John van den Heuvel schreef vandaag in de Telegraaf dat de deskundigen moeilijk als objectieve deskundigen kunnen worden beschouwd. Die opmerking verbaast mij, temeer daar Dick Gosewehr regelmatig door de Telegraaf wordt geraadpleegd over politiezaken. 

De politie heeft in het onderzoek naar de mishandeling van Everink een reeks ernstige fouten gemaakt, zo luidde het oordeel van de deskundigen in Brandpunt Reporter. Selma Eikelenboom sprak van ‘een dieptepunt’ in vergelijking met de politiedossiers die zij in haar loopbaan onder ogen heeft gehad. Over de gefundeerde mening van de deskundigen dus geen misverstand. De kwaliteit van het politieonderzoek is, vinden zij, ver onder de maat.

Het gaat om de mishandeling die plaats had in Skybox 233 van de Amsterdam Arena op 8 juli 2012. Het slachtoffer, zakenman Koen Everink werd zo hard geslagen dat hij langdurig moest revalideren om van de klappen te herstellen. Een traumatische ervaring met grote gevolgen voor Everink, zo vertelde zijn advocaat Alexander de Swart in ons programma. Zijn cliënt heeft, net als ieder slachtoffer van een dergelijk misdrijf, recht op nauwkeurig en zorgvuldig politieonderzoek. Zijn raadsman, Alexander de Swart, was helder over de fouten die aan bod kwamen tijdens de uitzending: ‘Hier kan en moet lering uit worden getrokken’, zo stelde hij vast.

Als maker van de documentaire vind ik het van maatschappelijk belang om de gemaakte fouten door de politie te benoemen. Een onderzoeksjournalistiek programma als Brandpunt Reporter is er bij uitstek voor om dit soort kwesties onder de loep te nemen en het publiek er over te informeren. 

In 2011 maakte ik een KRO Profiel uitzending over Badr Hari. Ik volgde de kickbokser enkele weken in Marokko en Nederland. Hij vertelde op een open wijze over zijn woede. ‘Er zit een bepaalde agressie in mijn lijf waar ik niet van weet wat ik er mee aan moet.’ aldus Hari. ‘Als bij mij de rem er af gaat dan is het één blok chaos en ruis, dan zie en weet ik het ook allemaal niet meer.’ Zijn uitspraken waren onheilspellend en mogelijk ook voorspellend. 

Na de Profiel uitzending gingen de reacties vooral over Badr Hari en zijn uitspraken. Over twee weken start het proces tegen hem en medeverdachte Ferhat Y. Hopelijk zal de uitzending van Brandpunt Reporter debat losmaken over de kwaliteit van het politieonderzoek en hoe dergelijke fouten in de toekomst kunnen worden voorkomen.