Slachtoffer Beethovenstraat is Ivan Serdarusic

De 62-jarige man die maandag jl werd doodgeschoten in een Italiaan restaurant in de Beethovenstraat in Amsterdam is de Kroaat Ivan Serdarusic. Dat schrijft Het Parool. Serdarusic zou al sinds de jaren negentig in Amsterdam hebben gewoond. 

Het slachtoffer zou onderdeel uitmaken van een bende waarvan al verschillende leden zijn geliquideerd. Ivan Serdarusic was in de hoofdstedelijke onderwereld geen grote naam.

Onroerend goed

Serdarusic had twee zoons die in Kroatie handelden in onroerend goed. Een van die bedrijven zou ook de verkiezingscampagne van de populistische burgemeester van Zagreb, Milan Bandic, hebben gefinancierd. Bandic werd in 2014 gearresteerd op verdenking van corruptie.

Update

De zoon van Serdarusic, Ivan laat aan Crimesite weten dat hij en zijn broer niets te maken hebben met de zakelijke activiteiten van zijn vader, die verdacht werd in cocaïne te handelen. “Mijn vader is in de jaren negentig naar Nederland verhuisd en had de Nederlandse nationaliteit. Onze onroerend goed activiteiten hebben niets te maken met onze vader.”

Weinig moeite

De schutter deed weinig moeite om geen sporen achter te laten. Op de vermoedelijke vluchtroute  – Jan van Eijckstraat, Albrecht Dürerstraat, Gerrit van der Veenstraat  en Memlingstraat – vond de politie diverse voorwerpen, zoals een beige hoedje, een vuurwapen met geluiddemper, een zwarte laptoptas, handschoenen en een wit-blauw overhemd. Al vrij snel na de schietpartij is de man op het Koningsplein, in het centrum van de stad, gesignaleerd. De politie denkt dat schutter in een hotel verbleef in de omgeving van het Damrak en het Centraal Station.

Signalement

Ook is er een duidelijk signalement van de schutter: een kleine (zo’n 1,60 meter), gespierde man, zongebruind en met een kaal hoofd. Hij droeg een strak wit T-shirt en een witte sportbroek.