Slachtoffer Breda deed moordpoging

Rudi Schouten, de man die afgelopen vrijdag op straat in Breda op brute wijze werd vermoord, blijkt zelf eerder te zijn veroordeeld voor poging tot moord. Hij kreeg 5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf, nadat hij op het huis schoot van een echtpaar waarmee hij een conflict had. Zo blijkt uit onderzoek van Crimesite.

Door Vincent Verweij

Het incident vond plaats op 12 december 2010. Schouten had ruzie met het echtpaar over een wietkwekerij,  waarbij wederzijds bedreigingen werden geuit. Omstreeks half elf belde Schouten op het mobiele nummer van de man. Zijn vrouw nam op en verklaart later bij de politie:

Hij praatte rustig, maar begon op een gegeven moment grof te praten. Hij begon ook te dreigen. Ik hoorde hem zeggen: ‘Je komt nog aan de beurt’ of woorden van gelijke strekking. Mijn man zei: ‘Kom maar langs.’ Schouten zei: ‘Dan zullen we kijken wie het beste kan schieten.’

Schouten, die 10 halve liters bier had gedronken, nam een taxi naar de woning van het echtpaar en schoot vervolgens twee keer met een Zastava 7mm pistool op de vrouw des huizes. De kogels sloegen in op de muren maar raakten de vrouw niet. Zij verklaarde bij de politie:

Nog voor ik het raam open kon doen, zag ik dat hij een wapen uit zijn zak haalde en meteen schoot hij. Hij keek mij aan. Ik zie zijn blik nog voor me. Ik dook en heb twee harde klappen gehoord. Ik stond te trillen en te huilen. Hij keek me gewoon aan en schoot.

Schouten verklaart dat hij zelf werd bedreigd door het echtpaar.

Ik kon het gewoon niet meer aan. De bedreigingen, het opwachten en het slaan en zo. Ze dreigden mijn vriendin ook. De voicemails staan nog op mijn telefoon.
Recherche: Wat stond er dan in die voicemails?
Ik maak je af; ik heb je gezocht, als je langer onderduikt dan pak ik je vriendin en dat hij de baby uit de buik zou schoppen. Dat hij mij dood zou maken, dat die wietkwekerij van mij was.

De rechtbank sprak Schouten aanvankelijk vrij, maar in hoger beroep legde het Hof in Den Bosch hem 5 jaar op. Schouten had meerdere antecedenten en onherroepelijke veroordelingen op zijn naam. Vorige maand werd hij nog aangehouden op verdenking van autodiefstal, zo schreef hij zelf op Twitter aan de agent die hem aanhield.

Hier het vonnis van het Gerechtshof in Den Bosch

Zie ook: Slachtoffer moord Breda was bekende van de politie