Meteen naar de content
11 februari 2015

Slachtoffer liquidatie was 24-jaar

De man die afgelopen nacht is doodgeschoten is de 24-jarige Siegmar Flaneur. Volgens de politie een jongen uit de top-600 van jonge Amsterdamse veelplegers. Maar die kenschets doet hem volgens zijn advocaat geen recht.

Siegmar Flaneur

Kogelhulzen

Twee nog onbekende mannen schoten hem rond tien voor twee dood op de Leerdamhof in Amsterdam-Gaasperdam. Op de plaats delict zijn meerdere kogelhulzen gevonden van een licht soort vuurwapen. Het is niet waarschijnlijk dat de zaak in verband staat met de grote conflicten die momenteel spelen in de Amsterdamse onderwereld.

Straatroven

Flaneur is op Curaçao geboren. Hij behoorde tot de Top 600 omdat hij veroordeeld is voor enkele straatroven in Amsterdam en voor een mishandeling in Arnhem in 2012. Zijn advocaat Jos Rijser zegt tegen Crimesite ‘echt verbaasd’ te zijn dat dit met hem is gebeurd. Rijser: ‘Het was een aardige rustige jongen die een paar domme dingen heeft gedaan en wat heeft meegelopen. Ik ken heel wat van die jongens en van sommigen weet je gewoon dat ze voortdurend met verkeerde dingen bezig zijn. Maar dat gold niet voor hem.’

Stigmatiserend

Hij had wel een strafblad met geweldsfeiten. Zijn laatste zaak was in 2012. Hij stond met twee medeverdachten voor de Amsterdamse rechtbank, hij had dronken auto gereden zonder rijbewijs, ongevallen veroorzaakt en doorgereden. Verder stonden er twee straatroven en een poging iemand dood te slaan met een fles. Jos Rijser: ‘Hij was geen zware Amsterdamse Beroepscrimineel zoals ze dat noemen bij de politie. En hem in de Top-600 plaatsen vind ik ook onnodig stigmatiserend.’

Honkbal

De laatste twee jaar zegt Rijser ‘niets meer van hem gezien’ te hebben. Rijser: ‘Hij was een vrolijke en vriendelijke jongen. De laatste tijd erg afgevallen omdat hij weer flink aan het honkballen was. Dat was zijn passie.’ Flaneur speelde al van jongs af aan bij Ban Topa, de Antillaanse honkbalvereniging in Zuidoost. Hij speelde op een redelijk hoog niveau. Ban Topa was een initiatief van een oud-politieman, om de Antillaanse jongeren in Amsterdam-Zuidoost op het rechte pad te houden, met wisselend succes.

Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim
Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim

Help ons ...

elke dag nieuws en context over crime te brengen.

Doneer aan Crimesite

Werkt de knop niet? Klik dan op Tikkie om je donatie te doen.