Achtergronden liquidaties nog onduidelijk (UPDATE)

De twee mannen die dit weekend in Amsterdam zijn doodgeschoten, staan bij de politie niet bekend als criminelen. Dat schrijven Het Parool en de Telegraaf. De reden van beide liquidaties is nog onduidelijk.

De man die in de nacht van vrijdag op zaterdag werd doodgeschoten op de Admiraal de Ruijterweg is volgens verschillende media Hakan Arabas (44) uit Haarlem. Hij zou niet bekend staan als crimineel. Arabas zou na een ruzie in café Ulfet2 naar buiten zijn gelopen en daar zijn doodgeschoten. Twee andere personen raakten lichtgewond.

Reclameman en DJ

Het slachtoffer van een schietpartij in een parkeergarage aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-Slotervaart is Djordy (of Jordi) Latumahina (31), zie foto. Zijn partner Cherrisha raakte ernstig gewond en werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Een kindje van twee jaar bleef ongedeerd. Op de Heemstedestraat, niet ver van de plaats delict, is een brandende auto aangetroffen.

Latumahina, afkomstig uit Barneveld, woonde met Cherrisha en hun dochtertje in het appartementencomplex boven de garage. Op dat adres stond ook zijn bedrijf ingeschreven. Hij was eigenaar van reclamebureau CONCEPT385, werkte voor discotheek Bitterzoet en was zelf DJ. Vrienden hebben nooit iets van criminele activiteiten bij Latumahina hebben gemerkt en vrezen dat de daders zich hebben vergist. Een aantal jaar geleden voetbalde hij nog in het eerste elftal van hoofdklasser SDV Barneveld. In een verslag van een wedstrijd tegen eredivisionist Vitesse heet hij Jordi.

Of beide liquidaties verband houden met elkaar, is onbekend. De politie doet onderzoek en is nog op zoek naar verdachten.

UPDATE zondag 14.00 uur: De politie bevestigt dat de drie slachtoffers van het schietincident aan de Jan Evertsenstraat/Admiraal de Ruijterweg geen bekenden van de politie zijn. Het onderzoeksteam vermoedt dat het schietincident gebeurde nadat drie mannen, vrienden van elkaar, op straat ruzie kregen met anderen. Getuigen zeggen dat dat was met een groepje van drie of vier licht getinte mannen.

Bij de ruzie zou één van hen een vuurwapen hebben getrokken en de vrienden hebben beschoten. Een van de slachtoffers overleed kort na het incident in het ziekenhuis. De andere twee raakten lichtgewond en zijn gisteren verhoord. Camerabeelden van gemeente en bedrijven in de omgeving worden op dit moment door het onderzoeksteam onderzocht. Tijdens het incident waren nog aardig wat mensen op straat. De politie is op zoek naar getuigen.