‘Slecht functionerende ICT bij politie brengt onderzoeken en prominenten in gevaar’

De afdeling die over de tapkamers, kentekenherkenningssystemen en beveiligingscamera’s bij de politie gaat, slaagt er niet in deze goed te laten functioneren. Dat schrijft NRC donderdag.

Gevaar

De ‘tapkamer’ van de politie functioneert zo slecht dat opsporingsonderzoeken gevaar lopen. Een voor miljoenen aangekocht nieuw systeem doet het al drie jaar niet, waardoor de politie moet terugvallen op een zwaar verouderd systeem dat met grote regelmaat uitvalt.

Het afluisteren en monitoren van verdachten en criminelen, ook tijdens invallen of grootschalige politieacties, komt daardoor in gevaar. Ook als het gaat om problemen met verwarde personen, verdwaalde demente mensen, of ontsnapte gevangenen, kan dit lastig zijn. Volgens de krant zou het systeem er soms uren uit hebben gelegen.

Het systeem, dat in januari 2019 voor een geheimgehouden bedrag werd aangekocht van het Israëlische defensiebedrijf Elbit, functioneert sinds de aankoop niet. Al ruim drie jaar proberen de politie en Elbit, met hulp van extra ingehuurde technici, het nieuwe tapsysteem draaiend te krijgen.

Geen toezicht

Ook schrijft NRC dat het systeem van beveiligingscamera’s van belangrijke Nederlanders er vorige week uitlag, waardoor er met Prinsjesdag geen toezicht op enkele van hen kon zijn.

Daarnaast werkte het kentekenvolgsysteem niet goed, toen begin deze week een auto vol wapens van Nederland naar België gevolgd moest worden in verband met een Belgische bedreigde minister. ‘Dan gaat het dus om concrete risico’s’, aldus een betrokken politiefunctionaris in de krant.

Verwerking

De politie geeft aan dat er nog met het oude tapsysteem wordt gewerkt, tot het nieuwe wel functioneert. Ook zegt ze in een reactie dat het kentekenvolgsysteem wel werkt, maar dat de verwerking van de gegevens niet goed verloopt. Hoewel dat niet tot problemen zou hebben geleid in de praktijk.