Sloten gevangenis springen open

In Florida is bewakingsbeeld vrijgegeven van het moment dat alle deuren van een maximum-security-afdeling van het Turner Guilford Knight Correctional Center in Miami op 13 juni plotseling van het slot afsprongen. Volgens de gevangenis gebeurde dat door een computerstoring, maar er zijn aanwijzingen dat er opzet in het spel is en de deuren openden om een liquidatie mogelijk te maken.

Shank

Eén gedetineerde was duidelijk als eerste buiten. Hij lijkt op de hoogte geweest te zijn. Hij zou op de gang een shank (zelfgemaakt mes) overhandigd gekregen hebben en probeert met een aantal leden van zijn gang iemand van een rivaliserende gang in te sluiten. Het beoogde 27-jarige slachtoffer ziet het aankomen en springt over een reling, waarbij hij een enkel breekt en rugletsel oploopt. De gedetineerden werden snel weer ingesloten, verschillende shanks werden in beslag genomen.

'Scary'

In zijn eigen woorden schreef Williams: 'I was seting in my cell room 9111 when the door’s open and I seen 4 inmate come in 2 my room with something in there hands at the sometime I had something to but I jump off the 2th floor becuz I was scary for my life. I want 2 know why the door’s keep open.'

Baby

Slachtoffer Kenneth Williams leidde met zijn tweelingbroer gewelddadige gang die in Miami in drugs handelde. Hij zou in december 2008 een hit hebben verordonneerd waarbij een baby werd gedood in een regen van kogels. Williams zou een getuige in de zaak hebben bedreigd. 

Touch-screen

In de gevangenis zitten ongeveer 1.300 gedetineerde mannen en vrouwen maar alleen de sloten van K-81, de afdeling maximum-security gingen die avond even na 19.00 open vlak na een wissel van de wacht. Het slotsysteem was onlangs voor 1,4 miljoen dollar verbeterd. Met een touch-screen kunnen sloten, maar ook andere systemen groepsgewijs en individueel worden bediend. In maximum-security regimes wordt groepsgewijze ontsluiting niet gebruikt, wel in andere regimes.

Windows

Op 20 mei sprongen de deuren van K-81 ook al open. Ook toen zei het personeel dat ze daarvoor niet verantwoordelijk waren. De politie zoekt uit wat de oorzaak is van de problemen. Ook een gevangenis in Maryland had dit jaar een probleem met de sloten. Volgens Wired zijn sommige systemen aangesloten op het internet, wat een groot veiligheidsrisico inhoudt. Er zijn ook risico's doordat sommige systemen worden bediend met Windows-machines. Systemen kunnen kwetsbaar zijn voor infectie met bijvoorbeeld een gecompromitteerde usb-stick.