Snuff movies op computer duikbooteigenaar

Er is nieuw bewijs tegen de van moord verdachte Deense duikbooteigenaar Peter Madsen. In de romp van de Zweedse journaliste Kim Wall (30), die volgens hem door een ongeluk aan boord overleed, zijn vijftien messteken vastgesteld.

Doodsoorzaak

Dinsdag was er in Kopenhagen een pro forma zitting in de rechtszaak tegen Madsen, waarna zijn voorlopige hechtenis met vier maanden werd verlengd. Op de zitting zei de openbaar aanklager dat de precieze doodsoorzaak nog niet is vastgesteld. Wall is tijdens of na haar dood vijftien keer gestoken in ribbenkast en geslachtsdelen. Hoofd en ledematen van de vrouw zijn volgens het Openbaar Ministerie door Madsen eraf gezaagd. Deze lichaamsdelen zijn nooit gevonden. Haar romp is verzwaard met een stuk metaal en daarna afgezonken. Daarvoor is nog de lucht uit de borstkas gedrukt, kennelijk om de kans op drijven te verminderen. Vergeefs, want haar lichaam is toch in zee gevonden.

Snuff movies

Bewijs tegen Madsen stapelt zich op. In zijn onderzeeër is bloed gevonden. Onder zijn nagels zat dna van Wall, net als in zijn gezicht en in zijn nek.

Rechercheurs troffen op een harde schijf die bij Madsen in gebruik was video’s aan van vrouwen die gemarteld werden, of gewurgd en onthoofd. Opvallend is dat de Deense justitie ervan uitgaat dat het om echte beelden gaat. Dergelijke “snuff movies” worden bijna nooit door politie daadwerkelijk gevonden.

De harde schijf bevond zich in het ruimtevaartlaboratorium waar Madsen werkzaam was.

Onschuldig

Madsen was aanwezig op de zitting van dinsdag. Hij houdt vol onschuldig te zijn. Hij zei in eerste instantie dat de journaliste door hem was afgezet voordat zijn schip zonk. Daarna zei hij dat ze was verongelukt toen een zwaar luik op haar terechtkwam en dat hij haar lichaam vervolgens in zee had laten verdwijnen.