Soerel niet naar lichter regime

Dino Soerel moet nog afwachten of hij in een ander gevangenisregime wordt geplaatst. Vorige week eiste hij in kort geding bij de rechtbank in Den Haag overplaatsing naar een andere afdeling van de gevangenis in Vught. De rechter vindt dat Soerel eerst de uitspraak op zijn bezwaar moet afwachten dat hij indiende bij de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Dat kan nog wel enkele maanden duren.

De RSJ, is een commissie van rechters waar gedetineerden klachten kunnen indienen. De RSJ besloot dit jaar dat Soerel uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught moest worden geplaatst. Maar de directie van de inrichting plaatste hem vervolgens op de afdeling ‘Beheers Problematische gedetineerden’ (BPG), een regime voor gedetineerden met agressieve gedragsproblemen. Het regime daar is ook zeer zwaar.

Zijn advocaat Marnix van der Werf heeft betoogd dat de plaatsing van Soerel in de BPG onrechtmatig is en op verkeerde argumenten is gestoeld. Maar de rechtbank vindt zich niet bevoegd om in de grijpen in de procedure die al loopt bij de RSJ.

Marnix van der Werf: ‘De rechtbank kan dat wel doen als de procedure te lang duurt en dat vindt de rechter dus niet. Wij vinden enkele maanden wachten in zo’n zwaar regime wel lang. De kans is groot dat Soerel gelijk krijgt bij de RSJ en dan moet hij nog weer een tijd wachten op de selectiefunctionaris die een nieuw regime voor hem moet voorstellen. Wij hoopten dat de rechtbank dit zou kort sluiten.’