Soerel: het heikele punt Holleeder

Het gerechtshof van Amsterdam bezorgde Dino Soerel in het hoger beroep van het Passage-proces een lastige middag. Urenlang werd hij doorgezaagd. Zijn relatie met Willem Holleeder was puur vriendschappelijk, deed Soerel echt nooit zaken met Holleeder? Hij kwam klem te zitten.

Door @Wim van de Pol

Er hangt Dino Soerel, verdacht van meervoudige moordopdracht, een levenslange straf boven het hoofd. Soerel wil verre blijven van de kwade reputatie van Holleeder. De twee gaven samen moordopdrachten, denkt het OM.

Na een ochtendje van inleidende beschietingen bleek de voorzitter van het gerechtshof Ruud Veldhuisen zijn venijn tot de middag te hebben bewaard. Veldhuisen heeft Soerel de afgelopen jaren meermaals gecomplimenteerd met zijn accurate kennis over het reusachtige dossier. Nu trok Veldhuisen zelf een paar pagina’s diep uit het dossier. Soerel wist zich er niet goed raad mee.

Haaiensnaaier

‘Zegt de bijnaam haaiensnaaier u iets?’, vroeg Veldhuisen kort na de lunchpauze. Dat zei Soerel niets.

Ongelukkig, vond Veldhuisen, want Soerel had het woord ‘haaiensnaaijer’ zelf op een provisorische boekhouding met miljoenenbedragen opgeschreven. Het velletje was ooit gevonden bij een inval in de woning van Soerel in de Amsterdamse Pijp, in kader van drugsonderzoek “Zuil” waarin Soerel enige jaren geleden veroordeeld is.

Aan ‘haaiesnaaier’ moest ‘100’ worden betaald, had Soerel geschreven.

Op bezoek

Veldhuisen nam Soerel vervolgens mee naar een pagina uit het moorddossier Endstra. In een opgenomen telefoongesprek van 18 november 2004 bespreken Dino Soerel en zijn vriend Dick Vrij een bezoek aan de gevangenis bij hun vriend Danny K.. Of ‘die haaiensnaaier’ ook meegaat vraagt Dick Vrij aan Soerel, die antwoordt: ‘ik weet het niet’. En de volgende dag gaan Willem Holleeder, Dick Vrij en Dino Soerel op bezoek bij Danny K.. Ook in een ander getapt gesprek met Soerel valt de naam ‘haaiesnaaijer’ kennelijk in verband met Holleeder.

Meer aan de hand

Veldhuisen legde vervolgens een verband tussen de zakelijke boekhouding van Soerel, de naam haaiesnaaijer en Willem Holleeder.

Veldhuisen: Dan zou ik toch kunnen denken, misschien is er toch meer aan hand dan alleen een vriendschappelijke relatie.

Soerel: Ik leg die verbinding niet tussen haaiesnaaier en Holleeder.

Veldhuisen voerde de druk op. Hij kwam nog twee keer met vragen hoe dan haaiesnaaijer moest worden gezien. Nadrukkelijk kwam hij er nog vierde keer op terug. Hij stipte aan dat Soerel’s advocaat had benadrukt dat het ondenkbaar zou zijn dat iemand vanuit een vriendschappelijke relatie een liquidatie zou laten uitvoeren. Er was geen zakelijke band tussen Holleeder en Soerel en daarom zou Soerel nooit voor Holleeder mee hebben gedaan aan de moorden op Thomas van der Bijl of Cor van Hout.

Veldhuisen acht juist daarom de kwestie van de haaiesnaaijer van groot belang.

Wie is nu de haaiesnaaier?

Veldhuisen:

Ik zie twee gesprekken van u waarin de naam haaiensnaaier valt. Dat u niet weet wie hiermee bedoeld wordt gaat er bij mij niet in. Mijn vraag is nog één keer aan u: wie is nu die haaiesnaaier? En dan zeg ik u ook: ik heb in het begin van het proces gezegd, u mag alles doen, u mag zwijgen, u mag praten en zelfs liegen. Wat is nu uw antwoord? (…) Misschien is de ene haaiesnaaijer de andere niet?’

Soerel kwam na de theepauze deels over de brug:

Ik begrijp het heikele punt van de haaiesnaaier. Ik begrijp dat in die tapgesprekken Holleeder moet zijn bedoeld, maar Dick Vrij zei het, en daarom viel bij mij het kwartje niet. (…) Over degene die in die boekhouding is genoemd, daarvan weet ik zeker dat het Holleeder niet is. Ik denk wel te weten wie het is. Ik vraag er iets meer tijd voor omdat ik degene niet wil belasten. Ik weet zeker dat het niet om Holleeder gaat. Het is wel mijn handschrift.

Advocaat Nico Meijering vroeg een kwartier overleg met zijn cliënt over de vraag of de identiteit van de haaiesnaaijer kon worden onthuld, eventueel achter gesloten deuren. Na 15 minuten kwam hij terug: ‘We zijn er nog niet uit’, zei hij. Het kon ook niet achter gesloten deuren worden gezegd. Het Openbaar Ministerie drong aan op antwoord.

Voorzitter Veldhuisen:

Begrijpt u dat de appreciatie van uw antwoord een andere kleur krijgt als het langer duurt?

Vrijdag gaat de ondervraging van Soerel door. Voor de volledigheid: “Haaiensnaaijer” was de Nederlandse titel van animatiefilm Shark Tale (2004).

Eerdere berichten:

Wat gaat Soerel verklaren?

OM: Soerel moet vast blijven zitten

Advocaat: ‘Ros was niet in Diemen met Soerel’