Soerel vraagt getuige John van den Heuvel

De advocaten van Dino Soerel, Bénédicte Ficq en Leon van Kleef hebben maar weinig nieuwe getuigen gevraagd in de zaak van Dino Soerel. Ze willen er maar vijf horen. De meest opvallende naam is John van den Heuvel van De Telegraaf die zou moeten spreken over de vraag of hij nou wel of niet Soerel heeft getipt over diens op handen zijnde arrestatie in een heroïnezaak. Dat laatste heeft Soerel tijdens een zitting vorig jaar gezegd. Van den Heuvel heeft het daags erna ontkend. De rechtbank zal tijdens de zitting van maandag besluiten of Van den Heuvel inderdaad voor de rechtbank moet verschijnen.

Het is belangrijk voor Soerel om aan te tonen dat hij niet voor het liquidatie-onderzoek is ondergedoken maar voor die heroïnezaak.

Het Openbaar Ministerie wil ook aantonen dat de veronderstelde criminele organisatie van Soerel corrupte contacten had binnen de politie. Zijn naam komt voor in het Vancouver-onderzoek naar twee voormalige Amsterdamse rechercheurs die informatie zouden hebben gelekt naar het milieu. Daarom heeft het OM dat Vancouver-onderzoek bij het dossier Soerel gevoegd, om de verdenking ten aanzien van diens criminele organisatie sterker te maken.

Hoewel de twee ex-rechercheurs daarvan zijn vrijgesproken, zijn er wel foto’s van Soerel met oud-rechercheur Hans van E. en geluidsopnames van Mink K. die verklaart over een anoniem corrupt politiecontact dat Soerel zou hebben overgenomen.

John van den Heuvel komt ook veelvuldig voor in dat Vancouver-onderzoek omdat hij beschikte over geheime politiestukken. De verdediging van Soerel zal aannemelijk willen maken dat de politie-informatie die naar het milieu lekte van politiecontact en van Van den Heuvel afkomstig was, en niet van een contact van Soerel.

De andere nieuwe getuigen zijn een Belg, Patrick de M., en Alex de B. De M. legde een aantoonbaar onjuiste verklaring af over Passage-verdachte Moppie R. in de zaak van het IJsbaanpad in Amsterdam-Zuid, ofwel de mislukte liquidatie van Russell Jones in 2000. Maar hij heeft ook details over de aanwezigheid van Soerel bij bepaalde ontmoetingen verteld.

Alex de B. werd door Fred R. benaderd voor de liquidatie van Thomas van der Bijl maar deinsde daarvoor uiteindelijk terug. De B. heeft één en ander zelf tegen de politie verteld.

Ook een commissaris van de Nationale Recherche, Jan Boersma, staat op de verlanglijst. Boersma leidde de zoektocht die eindigde met de arrestatie van Soerel vorig jaar in Amsterdam.

De rechtbank heeft besloten dat Peter la S. in zaak Soerel als getuige moet worden gehoord op zitting. De M. en Alex de B. worden gehoord bij de rechter-commissaris.

Of Van den Heuvel en Boersma moet komen op zitting maakt de rechtbank aanstaande maandag bekend.

Maandag besluit de rechtbank ook of een deskundige zal moeten beoordelen of Peter la S. een geestelijke stoornis heeft.

Lees ook:

Dino Soerel wil praten op zitting

Advocaat Soerel vraagt onderzoek naar psychopathie La S.