Soerel wil ver bij Holleeder vandaan

Dino Soerel beschuldigt Willem Holleeder dus gewoon van afpersing. Zo simpel is het, en dat is niet gebruikelijk in het milieu, waar zwijgen geboden is. In het pleidooi van Nico Meijering beschreef deze de werkwijze van Holleeder en hoe hij middels dreigementen met krachtmensen en geweld afpersingen in gang probeerde te houden. De geweldsmensen die hij gebruikte zouden Hillis, Dick V, Hans N. en Dino Soerel zijn geweest. Vanaf de nazomer van 2005 botert het niet meer tussen Soerel en Holleeder omdat Soerel boos was geworden op Holleeder. Willem vond dat Arjen K. hem nog 150.000 euro moest betalen. En om die te innen gebruikte hij de naam van Dino.

 

Wim Endstra zei op de achterbank tegen de politie een aantal lelijke dingen over Dino Soerel. Dino zou ‘de Commissaris’ op de achtergrond zijn die aan de touwtjes trok. Welnu, zo is de visie van Soerel, Endstra had dat van Holleeder. Holleeder misbruikte mijn naam, zegt hij.

Reken maar uit, bedoelt Dino, de bijeenkomsten in het Amsterdamse bos met Endstra en Holleeder, daar was ik nooit bij.

‘Holleeder schermde met de naam Soerel,’ zei Meijering vanmorgen.

Het Openbaar Ministerie wil Soerel onderbrengen in een criminele organisatie die liquidaties pleegde. Belangrijk bewijs: de uitlatingen van Endstra, de getuigenissen van Peter la S. en de veronderstelde jarenlange vriendschap tussen Soerel en Holleder. Daarom, Holleeder, Soerel,  en Ali A. gaven de moordopdrachten.

Welke liquidaties dan? Onder meer Van der Bijl, Houtman en de poging op Atilla Ö. Bij Houtman en Van der Bijl ligt daar wel een probleem qua Dino. Soerel kende namelijk die twee eigenlijk niet en komt ook niet ter sprake bij getuigen in het dossier zoals Holleeder wel.

En dus wil het Openbaar Minsterie Willem Holleeder als link van Soerel naar deze liquidaties neer gaan zetten. Holleeder is immers al veroordeeld voor afpersing van de Houtman en bedreigde Van der Bijl. En hij was een vriend van Soerel.

En dus vraagt de verdediging van Soerel aan de rechtbank om het afpersingsdossier tegen Holleeder (Kolbak) aan de zaak toe te voegen.

De leider van het Kolbakteam heeft als getuige ooit gezegd dat zijns inziens de ‘raakvlakken’ tussen Kolbak (afpersing) en Passage (liquidaties) de moorden op Houtman en Van der Bijl zijn, Holleeder dus.

Het is voor Soerel zaak zich zo ver mogelijk van Holleeder te houden.

Lees ook:

Soerel wil Bram Moszkowicz als getuige

Dino Soerel wijst beschuldigend naar Holleeder