Software zoekt naar corrupte agenten

De politie is bezig met het ontwikkelen van een computerprogramma dat kan ontdekken of agenten opvallend gedrag vertonen in de politiesystemen. Dit om mogelijk corrupt gedrag van politiemensen te kunnen ontdekken.

Hulp

De Nationale politie is aan het inzetten op het gebruik van digitale hulpmiddelen in de opsporing, nu ook in de eigen organisatie. Dat meldt de landelijke korpschef, Erik Akerboom, dit weekeinde in een interview met De Telegraaf.

Voltreffer

De hoogste landelijke politiebaas vertelt dat zijn organisatie op dit moment onder meer een Pokémonachtige app ontwikkelt, ‘Automon’ genaamd. Hiermee kan de politie aan burgers vragen of zij willen uitkijken naar kentekens van gestolen auto’s, waarnaar men op dat moment op zoek is. Bij een voltreffer krijgt de deelnemende burger punten toebedeeld. Een andere applicatie heet ‘Samen zoeken’. Deze is bedoeld voor het zoeken naar vermiste personen in samenwerking met die burger, door te registreren waar bijvoorbeeld al gezocht is naar de verdwenen persoon. ‘Zo kan een gebied nog gerichter worden uitgekamd’, aldus Akerboom.

Lekken voorkomen

De politie is ook bezig de digitale technieken voor de opsporing in haar eigen kring te ontwikkelen. Men werkt aan software waarmee opvallend gedrag van politiemensen binnen de politiesystemen kan worden opgemerkt. Dit is bedoeld om het lekken van informatie van politiemensen te kunnen voorkomen, ontdekken en bestrijden. ‘We krijgen dan automatisch signalen, aldus de korpschef. De laatste jaren is de politie regelmatig in het nieuws geweest, omdat er politiemensen misbruik maakten van onder meer informatie uit het systeem Blue View, waarin veel opsporingsinformatie is opgeslagen. Zij zouden gegevens uit het systeem aan criminele organisaties hebben geleverd in ruil voor betaling, of onder druk van de criminelen.