‘Soms denk ik, was dat ding maar wel af gegaan’

Vrijdag stonden Marcel S. (55) en Quinzinho N. (21) voor de rechter in Amsterdam. Ze worden ervan verdacht spyshop-medewerker Sander de L. te hebben willen liquideren in augustus 2018 in het Westelijk havengebied in Amsterdam. De poging mislukte omdat het wapen weigerde. Toch raakte het slachtoffer zwaargewond en voor het leven getekend. Sander in een brief die in de rechtbank door zijn advocaat Paulien Figge werd voorgelezen: ‘Soms denk ik wel eens, was dat ding maar afgegaan’.

Door Timo van der Eng

Op bewakingsbeelden die tijdens de zitting werden vertoond, is te zien hoe Sander na het parkeren bij de spy shop aan de Moezelhaven uit zijn Hyundai stapt. Vrijwel direct daarna komt een in het zwart geklede man met een AK-47 op hem afrennen. Nadat het wapen niet blijkt te vuren, ontstaat een worsteling, maar dan heft de in zwart geklede man het automatisch vuurwapen met 2 armen hoog boven zijn hoofd en begint met volle kracht op het achterhoofd te slaan van het slachtoffer dat op zijn knieën  valt.

Weerloos

De aanvaller blijft met al zijn kracht door slaan op het slachtoffer, terwijl de spyshop-medewerker weerloos op straat ligt en tevergeefs nog even met zijn handen probeert de klappen af te weren. De politie vindt later in een plas bloed bij het slachtoffer 2 kogels.

Na de aanslag belandde het slachtoffer met ernstig hersenletsel voor lange tijd op de intensive care. Ondanks langdurige revalidatie ondervindt hij nog dagelijks de gevolgen van de aanval. Hij heeft problemen met zijn geheugen, kan moeilijk praten en lezen en kan ook niet meerdere dingen tegelijkertijd doen. ‘Ons leven is verwoest. En waarom? Wat heb ik misdaan?’ zo besluit de brief. Sander de L. is grotendeels blijvend invalide geraakt door de aanslag.

‘Ik beroep me op mijn zwijgrecht’

Nadat de verklaring van Sander de L. (die zelf niet aanwezig was bij de rechtszaak) door de advocaat was voorgelezen, vroeg de voorzitter van de rechtbank of de verdachten daar nog op wilden reageren. Beiden antwoordden: ‘Ik beroep me op mijn zwijgrecht’. Zoals ze dat tijdens de hele zitting al hadden gedaan. Daarmee is er ook geen zicht gekomen op een motief van de liquidatiepoging. Ook in het dossier zitten geen aanwijzingen die enig licht werpen op waarom de spyshop-medewerker doelwit was van de aanslag.  De rechters spraken van een heftige zaak en verklaarden ook dat er geen sprake lijkt van een criminele afrekening. De voorzitter van de rechtbank: ‘Sander de L.  stond bekend als een zorgvuldige en punctuele werknemer. Je zou bijna denken, is er geen sprake van een vergissing?’

Sander had 40.000 euro cash in zijn auto liggen, de maandopbrengst van de spyshop, maar het geld lieten de aanslagplegers ongemoeid. (Tekst loopt door onder de advertenties.)

Bewijs

Marcel S. werd een dag na de aanslag opgepakt. Quinzinho N. werd enkele weken later aangehouden. Het Openbaar Ministerie ziet onder andere bewijs tegen Marcel S. en Quinzinho N. in gevonden dna en camerabeelden. Het dna lijkt vooral belastend voor Marcel S., die meerdere veroordelingen op zijn naam heeft staan voor onder andere wapenhandel, diefstal en (schuld)heling. Zijn dna werd gevonden in schoenen met daarop het bloed van het slachtoffer. Het schoeisel werd aangetroffen in een huis aan de Burgemeester Van Leeuwenlaan in Amsterdam-West. S.verbleef daar vaker. Het was de woning van zijn ex. In dezelfde woning werd ook een AK-47 en een tas van de Zeeman gevonden met daarin een Nike sportjack en een Fila trui. Op beide kledingstukken werd het dna van Quinzinho N. gevonden.

Bloed op het vuurwapen

Deskundigen zijn van mening dat de in de woning gevonden AK-47 storingen vertoonde. Bovendien werd het bloed van het slachtoffer op het vuurwapen gevonden.

Vluchtauto

De daders staan ook op camerabeelden bij de A.A.H. Struijckenkade in Amsterdam-Slotermeer, waar de gestolen vluchtauto werd achtergelaten. Verschillende getuigen uit de directe omgeving van S. hebben de verdachte op de beelden herkend. Op die camerabeelden is ook een man met verschillende lagen kleding te zien. Hij draagt onder andere een Fila trui. Volgens het OM zou dat de 21-jarige N. zijn.

Reisbewegingen

Reisbewegingen van de Audi voor en na de aanslag op Sander de L. zouden ook aanwijzingen bieden voor betrokkenheid van de 2 verdachten. De Audi is op de dag van de liquidatiepoging voor het eerst te zien bij de vestiging van de spy shop om 09.20.

Eisen

Het Openbaar Ministerie eist tegen Marcel S. (‘een doorgewinterde crimineel’) 22 jaar cel voor het (mede)plegen van poging tot moord en wapenbezit.

Quinzinho N. hoorde 15 jaar eisen. Hij zou geen geweld hebben gebruikt tegen het slachtoffer, maar wordt door het OM wel verdacht van het medeplegen van een poging tot moord en wapenbezit.

Als het aan het OM ligt moet Marcel S. ook totaal 600.000 euro betalen aan het slachtoffer.