Spaanse politie loopt in hinderlaag

De Spaanse politie is in La Línea de la Concepción in een hinderlaag gelopen. Het is een nieuwe escalatie in de stad in de buurt van Gibraltar, nadat eerder dit jaar in februari 20 gemaskerde mannen een bendelid bevrijdden die met politiebewaking in het ziekenhuis lag. 

De criminele bendes in de stad worden steeds brutaler. Het komt regelmatig voor dat politie-auto’s die een drugstransport achtervolgen worden geramd door zware wagens, die door de criminelen speciaal worden gebruikt om de achtervolgende politie te dwarsbomen.

Brandende barricade

Afgelopen woensdag kreeg de politie van La Línea een tip dat er smokkelwaar zou worden afgeleverd op de kust. Het bleek een valse tip, speciaal bedoeld om de politie naar die specifieke plek te lokken. Toen politie-auto’s ter plaatse kwamen, stuitten ze op een brandende barricade. De stilstaande politie-auto’s werden vervolgens getrakteerd op een regen van molotov-cocktails. Kort daarop viel de straatverlichting uit en was het aardedonker. De politie denkt dat de aanvallers, zo’n 20 tieners, de elektriciteitskabels hadden doorgeknipt. Door de duisternis wisten de bendeleden te ontkomen – met uitzondering van een 15-jarige jongen, die werd opgepakt. Twee agenten raakten gewond, verschillende politiewagens raakten ernstig beschadigd door brand. De molotov-cocktails waren gevuld met een plakkerige brandbare vloeistof. Volgens de politie met opzet zo bedoeld om veel schade te berokkenen en te voorkomen dat agenten het vuur op hun lichaam gemakkelijk konden doven.

Vergelding

Autoriteiten denken dat de hinderlaag een vergelding is voor de arrestatie van“narcokoning” Antonio Tejón Carrasco, een van de leider van het Castaña-kartel. Die werd eerder deze maand opgepakt, nadat hij 5 jaar uit handen van de politie had weten te blijven. Daarnaast is de politie de laatste tijd redelijk succesvol geweest in het onderscheppen van gesmokkelde drugs. Toch wil de politie van La Línea dat er versterking komt. ‘De directe aanvallen op de politie zijn een nieuwe ontwikkeling’, aldus een bron tegen de krant El Pais. ‘Ze zijn goed doordacht en goed georganiseerd. Ze gebruiken guerillatechnieken en willen ons intimideren en doden.’

Lees hier ook over de bevrijding van crimineel Samuel Crespo uit het ziekenhuis