Spanje heropent zaak Van der Dussen

Justitie in Spanje moet de zaak van Romano van der Dussen (foto), de Nederlander die mogelijk onschuldig ruim twaalf jaar in een Spaanse gevangenis zit, heropenen. Dat heeft het Spaanse gerechtshof besloten. Van der Dussen is veroordeeld voor een verkrachting en twee pogingen tot verkrachting, maar een Brit heeft in een van de zaken een bekentenis afgelegd.

Spanje wilde lange tijd de zaak niet heropenen, maar moet dat nu toch doen, meldt de advocaat van Van der Dussen aan onder meer de Volkskrant en de NOS. Van der Dussen wordt door deze beslissing vrijgelaten.

Dna-match

Van der Dussen heeft altijd beweerd dat hij niets met de zaak te maken heeft. Daarnaast lijkt er aardig wat bewijs dat hem vrij lijkt te pleiten. Zo zijn de vingerafdrukken die in de zaken zijn niet van hem, en is dna-materiaal dat is gevonden gematcht met een Brit. Die heeft afgelopen jaar een schriftelijke verklaring ondertekend waarin hij bekent dat hij de dader is in een van de zaken.

De rechter is er altijd vanuit gegaan dat de drie vrouwen door één dader zijn verkracht. Maar de heropening geldt alleen voor de zaak waarin een dna-match met de Brit is gevonden. De advocaat van Van der Dussen hoopt de rechter te overtuigen dat de zaken met elkaar te maken hebben. Van der Dussen wordt wel vrijgelaten, omdat hij zijn straf in de andere twee zaken heeft uitgezeten.