Spanje: topfiguur West-Afrikaanse cocaïneroute gearresteerd (UPDATE)

De Spaanse Nationale Politie zegt dat er afgelopen week in Ivoorkust in samenwerking met de autoriteiten van Ghana en Ivoorkust een topfiguur in de West-Afrikaanse cocaïnehandel is gearresteerd. Hij zou cocaïnetransporten hebben gecoördineerd die vanuit Zuid-Amerika via West-Afrika naar West-Europa gingen. In de operatie is bij twee inbeslagnames twee ton cocaïne gepakt, en zijn negen medeverdachten aangehouden.

50 tot 60 ton per jaar

De Spaanse Nationale politie schat dat er jaarlijks tussen de 50 en 60 ton cocaïne via de West-Afrikaanse route naar Europa wordt gebracht.

In de zaak die nu is afgerond heeft de Spaanse politie samen met die in Ivoorkust jarenlang onderzoek gedaan. De hoofdverdachte zou verantwoordelijk zijn geweest voor een groot aantal transporten, die zowel over zee als door de lucht gingen.

Schip in problemen

Het onderzoek begon nadat een schip in de problemen kwam op zo’n 300 zeemijl voor de Ghanese kust. Reddingsvaartuigen uit Ivoorkust schoten te hulp maar de bemanning weigerde aanvankelijk aan boord te gaan van het schip dat hen te hulp kwam. Dat zorgde voor argwaan bij aanwezige politie. Later bleken twee Spaanse bemanningsleden contact op te nemen met een Spaanse man die in Ivoorkust woonde. Na onderzoek van de politie bleek deze weer contacten te hebben met iemand op de Spaanse ambassade in Abidjan.

Al deze personen zijn medeverdachten van de nu aangehouden hoofdverdachte. Sommige verdachten hebben de Spaanse of de Ivoriaanse nationaliteit.

Prostituees

Een andere toevalligheid zorgde voor een wending in het onderzoek. In Abidjan kwam de politie af op een gewelddadige ruzie in een hotel tussen een Colombiaanse man en prostituees die hij had ingehuurd. Eenmaal ter plaatse troffen agenten 168 kilo cocaïne aan.

De hoofdverdachte werd door deze arrestatie gewaarschuwd en sloeg op de vlucht, samen met familieleden en medeverdachten, maar werd later toch aangehouden, net als een aantal andere verdachten.

1,8 ton

Na daaropvolgende huiszoekingen vonden de agenten meer dan 1,8 ton cocaïne. Die voorraad werd gevonden op het hoofdkantoor van een Ivoriaans bedrijf in de havenstad San Pedro, vlakbij de grens met Liberia.

De hoofdverdachte heeft een flink strafblad met feiten over handel in drugs, explosieven en wapens, en het vervalsen van identiteitsdocumenten. Over zijn nationaliteit is niets bekend gemaakt.