Spion in tas hackte agenda Clinton

De Britse spion van MI6 wiens lichaam in 2012 werd gevonden in een tas in zijn appartement had op een Amerikaanse computer de agenda van voormalig president Bill Clinton gehackt. Zijn bazen waren daar razend over. Dat schrijven Britse media op basis van anonieme bronnen van de krant The Sun.

Spanningen

De 31-jarige Gareth Williams was een wiskunde-genie en een crypto-deskundige voor de buitenlandse inlichtingendienst MI6. Vijf jaar geleden eindigde hij in een grote sporttas in zijn appartement. Zijn dood is een mysterie dat nooit is opgelost. Nu blijkt dat hij een gastenlijst had bemachtigd van een bijeenkomst waar Clinton aanwezig zou zijn, het was een vriendendienst geweest. Maar deze hack kwam diplomatiek zeer slecht uit. Er bestonden grote spanningen tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten over MI6-operaties in de VS. De bron spreekt van een ‘diplomatieke nachtmerrie voor “C”, de toenmalige directeur van MI6, Sir John Sawers. Volgens The Sun zijn er ook voicemail-berichten die Williams in de dagen voor zijn dood achterliet gewist.

Fabrieksinstellingen

Er is nooit iets concreet over de doodsoorzaak naar buiten gebracht, behalve dat die niet natuurlijk zou zijn. Williams werd dood gevonden in een tas in zijn bad. De tas was afgesloten met een piepklein hangslotje waarvan de sleutels onder de tas lagen. Een proef wees uit dat het mogelijk is in een tas te kruipen maar de proefpersoon kreeg het niet voor elkaar de tas met een hangslotje af te sluiten. Er zijn slechts twee onvolledige dna-profielen aangetroffen: op het hangslotje en op een groen handdoekje. Op een tafeltje lagen de mobiele telefoon van Williams en een paar sim-kaarten. De telefoon was teruggezet op fabrieksinstellingen en bevatte geen data meer. Er waren geen tekenen van braak of een worsteling in het appartement. De verwarming stond hoog terwijl het augustus was.

Onbekenden

De lijkschouwer is het met de familie eens dat er sprake is van een misdrijf. Pas nu is bekend geworden dat er na de vondst van het lichaam onbekenden in het appartement zijn geweest, ondanks zware politiebewaking voor de deur. Scotland Yard concludeert nu dat er kennelijk sporen zijn uitgewist. De lijkschouwer bekritiseerde MI6 al in 2012 omdat de dienst een week lang niet had gerapporteerd over het verdwijnen van Williams. De patholoog-anatoom kon geen doodsoorzaak meer vaststellen.

Russische geldstromen

Een van de theorieën over de dood van Williams is dat hij onderzoek deed naar geldstromen van Russische maffiagroepen. De dagen voor zijn dood zijn in de buurt van zijn appartement enkele voertuigen van de Russische ambassade op camera’s vastgelegd. Pas nu is bekend dat hij nauw samenwerkte met de Amerikaanse National Security Agency (NSA), waar aan is geheim. Britse media vermoeden dat het ging om onderzoek naar Russische geldstromen.