Spyshop-eigenaar: van 9 jaar naar 15 maanden

De rechtbank van Amsterdam heeft vrijdag Farah El O. (40) veroordeeld tot 15 maanden cel voor zijn betrokkenheid bij de verkoop op 14 februari 2014 van drie vuurwapens aan twee Britse undercoveragenten. Dat gebeurde in diens (voormalige) Spyshop ‘One2Spy’ aan de Admiraal De Ruyterweg in Amsterdam-Oudwest. De eis was negen jaar.

(beeld archief)

Geen medepleger

De rechtbank vindt dat El O. in onvoldoende mate een bijdrage heeft geleverd aan de verkoop van deze wapens om als medepleger daarvan te kunnen worden aangemerkt. Niet is bewezen – aldus de rechtbank – dat El O. op die dagen heeft deelgenomen aan de gesprekken en onderhandelingen met de undercoveragenten, evenmin dat hij aanwezig was in de Spyshop, heeft gedeeld in de opbrengst of anderszins een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan die wapenverkopen.

Geen grote schaal

Het langdurige en omvangrijke onderzoek heeft ook overigens onvoldoende bewijs opgeleverd ter ondersteuning van de stelling van de officier van justitie dat verdachten op grote schaal handelden in wapens, aldus de rechtbank. De resultaten van het onderzoek kunnen ook beschouwd worden als een contra-indicatie voor de handel in wapens op grote schaal. Tijdens het onderzoek zijn meerdere gesprekken tussen verdachten over wapens opgenomen en beluisterd, maar bewijs van een daadwerkelijke overdracht in die periode is uitgebleven.

Media-aandacht

Sommige advocaten hadden de rechtbank gevraagd rekening te houden met de grote media-aandacht voor deze zaak. De rechtbank vindt dat de politie en het Openbaar Ministerie in hun optreden in de media de grenzen hebben overschreden. Met hun opmerkingen hebben zij de indruk gewekt dat verdachte al schuldig was bevonden. Daarmee werd vooruitgelopen op de boordeling van de rechter. Toch ziet de rechtbank geen aanleiding om hiervoor strafvermindering op te leggen omdat vast is komen te staan dat El O. daadwerkelijk (vuur)wapens in zijn winkel heeft verhandeld, zij het dat men vraagtekens kan zetten bij de opmerking destijds van de hoofdcommissaris tegenover de pers dat het zou gaan om ‘echt heel veel vuurwapens’.

Voortvluchtig

Voor de verkoop van meerdere wapens aan de undercoveragenten op andere data in februari 2014 heeft de rechtbank Dejan M. (38) veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Deze M. – afkomstig uit het voormalige Joegoslavië – is voortvluchtig. In de zaken van zeven verdachten zijn straffen opgelegd, één verdachte werd van alle beschuldigingen vrijgesproken.