Staat erkent schenden persvrijheid Telegraaf

In een procedure die dagblad De Telegraaf had aangespannen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft Nederland erkend dat de doorzoeking door het Openbaar Ministerie onrechtmatig was.

Irak

Journalisten Jolande van der Graaf en Joost de Haas schreven in 2009 artikelen over het falen van Nederlandse inlichtingendiensten in de aanloop naar de oorlog in Irak. Dat land bleek in 2003 helemaal niet over massavernietigingswapens te beschikken terwijl Nederland op basis van foutieve inlichtingenrapporten hierover de oorlog van de VS tegen Irak toen toch steunde.

Huiszoeking

De AIVD startte onmiddellijk na verschijning van het artikel een onderzoek op de journalisten omdat de dienst hun bronnen wilde achterhalen. Het Openbaar Ministerie deed huiszoeking bij Van der Graaf. Computer, laptop, gsm’s, agenda, TomTom en dozen vol aantekeningen namen de rechercheurs mee.

Het afluisteren van de journalisten is tot in hoger beroep door rechters in Nederland onrechtmatig verklaard. Tegen de huiszoeking en inbeslagnames bij verslaggeefster Van der Graaf procedeerde De Telegraaf door tot aan het Europese Hof in Straatsburg.

Rechter

Volgens de krant heeft de Staat nu zelf erkend dat de persvrijheid door de doorzoekingen was aangetast. De zaak is door het Hof afgedaan met een veroordeling van de Staat in een deel van de proceskosten van De Telegraaf.

Eind 2012 oordeelde het Europese Hof dat afluisteren en observeren door de AIVD van De Telegraaf-verslaggevers Bart Mos en Joost de Haas (die onderzoek deden naar AIVD-dossiers over Mink K.) onrechtmatig was.

Inmiddels ligt er een wetsvoorstel waarin wordt geregeld dat als inlichtingendiensten of de politie bronnen van journalisten willen achterhalen met de inzet van bijzondere bevoegdheden, dit in alle gevallen vooraf aan de rechter moet worden voorgelegd.

Zie ook:

Hoge Raad laat veroordeling AIVD-zaak in stand