Staat zoekt deal met Endstra
De Nederlandse staat onderhandelt met de erven van de vermoorde Amsterdamse vastgoedhandelaar en crimineel Willem Endstra over diens nalatenschap. Het Bureau Ontnemingen Openbaar Ministerie (BOOM), de Belastingdienst en de landsadvocaat willen tot een schikking komen met de erven Endstra en het familiebedrijf.
De vijf kinderen die Endstra bij verschillende vrouwen verwekte zijn de erfgenamen. Een deel van de kinderen wordt vertegenwoordigd door de directeur van de bedrijven die vroeger eigendom waren van Willem Endstra.
Deze directeur is Haico Endstra. De kinderen hebben verder een belang van 25% in dit familiebedrijf, waarin verder Haico en diens twee zussen een belang hebben. Bij overlijden van Endstra is de waarde van de overgebleven ondernemingen becijferd op ruim 47 miljoen euro.
Door de uiteenlopende belangen zijn de onderhandelingen, die al slepen al sinds 2007, buitengewoon ingewikkeld. Het bedrijvencomplex dat Willem Endstra leidde was voor een belangrijk deel gevuld met vastgoed dat was gefinancierd met criminele gelden. Endstra werd in 2002 bankier van de onderwereld gedoopt door een vertegenwoordiger van die onderwereld, John Mieremet, in een interview met De Telegraaf. Het Openbaar Ministerie heeft de criminele aard van de onderneming ook bevestigd en ziet ook de erfenis als crimineel.
Daarom wil Bureau Ontnemingen van het Openbaar Ministerie geld zien. De grote vraag is hoeveel geld er naar de staat moet en op hoeveel geld Endstra’s kinderen nog mogen rekenen. Of blijven ze met een schuld achter?
En natuurlijk is de vraag ook: wat is de rol van Haico Endstra geweest sinds de dood van zijn broer, als hoeder van het familiebedrijf en verantwoordelijke voor de belangen van de erfgenamen.
Crimesite-hoofdredacteur Wim van de Pol schreef samen met Quote-verslaggever Nikki Sterkenburg in Quote een onthutsend dossier over de Endstra-erfenis en de rol van Haico Endstra en het Openbaar Ministerie.
Quote ligt vanaf donderdag in de winkel.