Staatsliedenbuurt: het ging om enkele seconden

Wat zag Benaouf A. (foto rechts) op 29 december 2012 toen de Audi met de killers op hem af kwam rijden? Hij mocht het als getuige in de rechtbank in Amsterdam-Osdorp reconstrueren aan de hand van een afbeelding van Google Streetview.

Door @Wim van de Pol

Het was een reconstructie die vooruitloopt op de echte reconstructie van de dubbele liquidatie die pas in de winter zal plaatsvinden. Met name voor Anouar B. (alias Popeye) is het van groot belang. Want A. zegt dat hij hem op de bijrijdersstoel van de Audi (foto links) zag zitten. Het was secondenwerk waarover A. zich niettemin in verschillende verklaringen veel herinnerde. A. stond op de hoek van de Van Rappardstraat en de Van Bossestraat en zag de Audi recht op zich afkomen. Volgens hem stopte de Audi vrijwel naast hem en had Anouar B. moeite met openen van de deur van de bijrijdersstoel. Tegelijk kwamen twee aanvallers aan de overzijde van de Van Rappardstraat aanrennen. pas later verklaarde Benaouf A. dat het “Noffel” (foto links onder) en “Pirki” waren geweest.

Zijn verklaring is belangrijk geweest voor de levenslange veroordeling bij de rechtbank van Adil A. en Anouar B..

Snel

A. bleef op resolute toon bij zijn verhaal, terwijl advocaten Rutger Lonterman en Bénédicte Ficq de zwakke plekken en tegenstrijdigheden in zijn verhaal opzochten. Herkende hij de rennende Pirki en Noffel al toen de Audi nog niet stilstond of niet? Hij wist dat hij op een dodenlijst stond en dat Noffel en Pirki verantwoordelijk waren voor – naar zijn zeggen – een ‘heel kerkhof’. Waarom wachtte hij dan met rennen toen hij hen al had herkend en de Audi nog niet stilstond? Alles ging snel zei A.:

Het gaat om 1 of 2 seconden, een fractie van seconde en dan ben je weg.

Verzonnen?

‘Of heeft u Pirki en Noffel er achteraf bij verzonnen?’, vroeg advocaat Lonterman. Zijn client Popeye viel hem bij: ‘Waarom noemt hij in het eerste gesprek met 112, en ook in het tweede en in het derde gesprek met de politie Noffel en Pirki nog niet?’

Benaouf A.:

Het is gelopen zoals het is gelopen.

Adil A. zei eveneens dat Benaouf A. loog over wat hij zag:

Waarom gaat hij niet meteen rennen als hij Noffel en Pirki ziet? Hij ziet veel. Dan herkent hij Popeye in de Audi. Dan wacht hij tot Audi stilstaat. Dan telt hij drie personen. Dan ziet hij dat Popeye moeilijk doet met de deur. Waarom? Ik denk dat justitie ook weet dat hij een leugenaar is. Ze willen er iets aan doen en mensen veroordelen. Maar het wordt alleen maar erger. Ze snijden nu koppen er af.

Drie personen

De rechtbank ging er mede op grond van de verklaring van A. van uit dat er drie personen in de Audi zaten: Hamza B. aan het stuur, Anouar B. ernaast en verder ook Adil A.

Benaouf A. telde drie personen. Maar de getuigen, bewoners uit de straat, hebben geen drie personen uit de Audi zien komen.

Er is nog ander bewijs tegen de twee. Popeye’s dna zat op de bijrijdersstoel in de Audi en op de hoofdsteun. En er zijn ook nog sporen van ander dna en glasdeeltjes. Maar met name voor Anouar B. is A.’s verklaring zeer belastend omdat die hem direct neerzet op de plaats delict.

Zie meer:

Grimmige sfeer bij hoger beroep Staatsliedenbuurt

Schutters Staatsliedenbuurt krijgen levenslang (UPDATE)